1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä luovutti Nadija Savtšenkon Ukrainalle – vaihdettiin kahteen venäläissotilaaseen

Nadija Savtšenko on juuri laskeutunut Kiovaan. Hän matkusti presidentti Petro Porošenkon koneessa. Vastikkeena vapautetut venäläissotilaat on niin ikään luovutettu ja he ovat saapuneet Venäjälle.

Ulkomaat
Nadija Savtšenko
Nadija Savtšenko kuulemassa oikeudenkäyntinsä ensimmäisen osan tuomiota Donetskissa maaliskuussa 2016.Maxim Shipenkov / EPA

Venäjä on luovuttanut ukrainalaisen lentäjän Nadija Savtšenkon Ukrainalle. Savtšenko saapui Kiovaan kolmen aikaan iltapäivällä, kun häntä kuljettanut presidentti Petro Porošenkon kone laskeutui. Porošenkon on määrä tavata hänet lentokentällä, minne presidentti saapui aiemmin päivällä.

Kremlistä puolestaan vahvistettiin, että presidentti Vladimir Putin on armahtanut Savtšenkon. Venäjä vaihtoi Savtšenkon kahteen vangittuun venäläissotilaaseen. Kremlin mukaan myös venäläiset ovat jo saapuneet Moskovaan.

Aiemmin päivällä myös Savtšenkon asianajaja Mark Feygin vahvisti Twitterissä, että Savtšenko on vapautettu ja matkalla Kiovaan.

Uutistoimistojen mukaan Porošenkon kone lensi Donin Rostoviin Etelä-Venäjälle, missä Savtšenko luovutettiin ukrainalaisviranomaisille. Lentokentällä Venäjän viranomaiset ottivat vastaan kaksi Ukrainassa vangittua ja tuomittua venäläistä sotilasta, Jevgeni Jerofejevin ja Aleksandr Aleksandrovin.

Itä-Ukrainan separatistit vangitsivat ukrainalaisessa Aidar-vapaaehtoispataljoonassa toimineen Nadija Savtšenkon kesäkuussa 2014 ja luovuttivat hänet Venäjän viranomaisille. Venäjä on toisaalta väittänyt Savtšenkon ylittäneen rajan itse.

Kiistanalaisessa oikeudenkäynnissä venäläinen tuomioistuin langetti Savtšenkolle 22 vuoden vankeusrangaistuksen osallisuudesta kahden venäläistoimittajan surmaan Itä-Ukrainassa. Ukraina ja länsimaat pitävät oikeudenkäyntiä poliittisena, ja Savtšenkolla on Ukrainassa kansallissankarin maine.

Ukrainan joukot vangitsivat kaksi venäläistä sotilasta Itä-Ukrainassa viime vuoden toukokuussa Luhanskin alueella. Ukrainalainen oikeus on tuominnut Aleksandrovin ja Jerofejevin sodanlietsonnasta ja terroristijärjestön avustamisesta.

Ukrainan mukaan venäläismiehet kuuluvat Venäjän sotilastiedustelun GRU:n erikoisjoukkoihin. Venäjän puolustusministeriö sanoo, että miehet eivät pidätyshetkellä olleet sotilaspalveluksessa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi