Vegaaniruokakokeilu tulee Helsingin päiväkoteihin – lasten vitamiinien saanti arveluttaa

Riittävät ravintoarvot herättivät periaatteellista keskustelua, kun kaupunginvaltuusto päätti vegaaniruuan tarjoamisesta vaihtoehtona 20:ssä Helsingin päiväkodissa. Kokeilulla selvitetään järjestelyn kustannukset.

Helsingin Franzenian päiväkodin lapsia leikkimässä. Kuva: Yle: Antti Kolppo

Osassa Helsingin päiväkodeista saa halutessaan tulevaisuudessa kokonaan kasvispohjaista vegaaniruokaa.

Päiväkodeissa ei tähän saakka ole tarjottu vegaaniruokaa. Vaihtoehtona on ollut kasvisruoka, jossa on lisänä maitoa ja kananmunaa. Kaupunginvaltuusto päätti asiasta keskiviikkona lähinnä vihreiden ja vasemmistopuolueiden kannattamana.

Kahdessakymmenessä päiväkodissa järjestetään vegaaniruokakokeilu, jonka aikana selvitetään vegaanivaihtoehdon todelliset kustannukset.

Valtuutetut puuttuivat erityisesti vegaaniruokailun hintaan. Asian valmistelussa on laskettu, että vegaaniannos olisi 4,4 euroa kalliimpi kuin keskimääräinen lapsikohtainen ateriakustannus, joka on 7,26 euroa päivässä.

Vuodessa yhden lapsen ateriakulut olisivat noin tuhat euroa. Kustannussäästöä todennäköisesti syntyisi volyymien kasvaessa, kun entistä useampi valitsisi tarjolla olevan ateriavaihtoehdon.

Riittävä vitamiinien saanti puhutti

Vegaaniruuan ravintoarvoja pohdittiin puheenvuoroissa, joita pidettiin useita kymmeniä.

– Vegaaniruuasta puuttuu B12-vitamiini ja muita vitamiineja. Aiotaanko nämä korvata pistoksilla vai ei, kysyi Ilkka Taipale (sd.).

Hän myös kyseenalaisti termin ”vegaanilapset”, jota vegaaniruokavaliota noudattavien perheiden vanhemmat usein käyttävät.

– Ei ole vegaanilapsia, on vegaaneiksi kasvatettuja lapsia, Taipale sanoi.

Toinen lääkäritaustainen valtuutettu Sirpa Asko-Seljavaara (kok.) oli huolissaan vitamiinipuutosten lisäksi myös geenimuunnellun soijan syöttämisestä lapsille.

Esityksen alullepanija Leo Stranius (vihr.) taas sanoi, että vegaaninen ruoka on terveellistä. Hän muistutti, että D-vitamiinia on usein lisätty kasvisperäisiin maitoihin, niin kuin B12-vitamiinia. Stranius kiisti, että ihmisravinnossa käytettävä soija olisi geenimuunneltua.

Eväät Tupperware-kulhossa

Keskustelussa tuotiin myös ilmi, että lapsille tarjotaan jo nyt osassa Helsingin päiväkoteja vegaaniruokaa, ja suuri osa koulujen kasvisruuasta on tosiasiassa myös vegaanista. Moni kysyikin, miksei kaikki päiväkodeissa tarjottava kasvisruoka voisi olla vegaanista, eli siinä ei olisi munaa tai lehmänmaitoa.

Esitystä kannatettiin perheiden välisellä tasa-arvolla ja valinnanvapaudella.

– Ei kysymys ole muusta kuin siitä, saavatko kaikki lapset lämpimän ruuan, Emma Kari (vihr.) sanoi.

Terhi Peltokorpi (kesk.) kertoi saaneensa asennekasvatusta omalta tyttäreltään, joka noudattaa vegaaniruokavaliota. Peltokorpi kummasteli kustannusarvion kalleutta.

Urho Ulla-Marja (kok.) taas epäili, että ravinnosta ja ruokavalioista on tätä menoa tulossa loputon keskustelu, jossa kaikki erityisryhmät haluavat itselleen palvelua.

Mika Raatikainen (ps.) muistutti Tupperware-kulhoista, joihin hänen mukaansa voi tarvittaessa pakata eväät kotoa vegaanilapselle, joka ei syö nykyisin päiväkodeissa tarjolla oleva ruokaa. Niin vanhemmat ovat tähän saakka tehneetkin. Raatikaisen puoluetoveri Nuutti Hyttinen sanoi, että vanhempien tulisi maksaa omien eettisten valintojensa kustannukset itse.

Nykyään alle 30 vegaanilasta

Päiväkodeille tehdyn kyselyn mukaan vegaaniruokavaliota noudatti alkuvuodesta 27 päivähoidon piirissä olevaa perhettä. Päiväkotien arvion mukaan vegaaniruoan valitsisi noin 125 perhettä, jos vaihtoehto olisi vapaasti saatavilla. Jos arviot ruokailijoista toteutuvat, olisi kustannus vuositasolla vajaat 124 000 euroa.

Hankkeella on pitkä historia. Aloite oli palautettu jo kerran kaupunginhallituksesta ja kerran kaupunginvaltuustosta uudelleen valmisteluun, mutta nyt se meni läpi kokeilumuotoisena.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi myös Laura Rissasen (kok.) ponnen päiväkotien yhteisestä kasvisruokapäivästä.