1. yle.fi
  2. Uutiset

Paha poika palasi – Israelin hallitus on oikeammalla kuin koskaan

Äärikansallismielinen Avigdor Lieberman nousi puolustusministeriksi ja vei Israelin kerralla äärioikealle. Seuraavassa viisi poimintaa kovaotteisena tunnetun Liebermanin uhosta ja edessä odottavista sudenkuopista.

Ulkomaat
Avigdor Lieberman ja Benjamin Netanjahu.
Pääministeri Benjamin Netanjahu (oik.) otti kovista puheistaan tunnetun Avigdor Liebermanin aisaparikseen hallitukseen. Odotettavissa ei ole pelkkää auvoa.Abir Sultan / EPA

1. Millä Lieberman möi tukensa Netanjahulle?

Israelissa on nyt oikeistolaisempi hallitus kuin koskaan maan historiassa.

Pääministeri Benjamin Netanjahu otti Yisrael Beitenu -puolueen hallitukseen saadakseen laajemman tuen parlamentissa, Knessetissä. Liebermanin puolueella on kuusi kansanedustajaa ja hallitus nojaa nyt 67 kansanedustajan enemmistöön 120-paikkaisessa Knessetissä.

Reilu vuosi sitten hallituspaikka ei populistiselle Liebermanille maistunut. Netanjahu kasasi hallituksen Likud-puolueensa ympärille ja vain 61 kansanedustajan varaan.

Poliittisena pelurina Lieberman laski, että myöhemmin hallitukseen pääsee paraatiovesta ja kunnon paikalle. Puolustusministeri on Israelissa tärkeä pesti.

Keskeinen kysymys nyt on, mitä Lieberman on lopulta vaatinut vastineeksi tulostaan Netanjahun tueksi.

2. Israelin jännitteinen sisäpolitiikka

Liukuma oikealle ei ole ongelmaton, eikä Netanjahu ottanut Liebermania vierelleen syvästä rakkaudesta. Vain jokin aika sitten Netanjahu totesi: "Lieberman vihaa ja solvaa minua. Hän on vaarallinen, eikä häntä pysäytä mikään."

Kun arvuuttelut Liebermanin noususta hallitukseen tulivat julki, entinen pääministeri Ehud Barak arvioi, että "Israel on saanut tartunnan fasismista". Väistynyt puolustusministeri Moshe Yaalon sanoi läksiäisiksi, että vaaralliset ääriainekset ovat ottaneet vallan Likudissa ja Israelissa.

Israelin hallitus nojaa nyt äärikansallismielisiin ja ääriuskonnollisiin piireihin. Poliittiset kommentaattorit arvioivat, että ääripiirien osuus kansasta on noin kymmenesosa. Maallinen ja maltillinen Israel katsoo kehitystä sivusta, voimattomana.

– Olemme vaarassa menettää moraalisen kompassimme, on Moshe Yaalon arvioinut.

Uuden hallituskokoonpanon aiheuttamat poliittiset jännitteet ovat valtavat. Hallituksen taipaleesta on odotettavissa myrskyisää.

3. Varooko paha poika puheitaan?

Lieberman on toistuvasti epäillyt Israelin arabien lojaaliutta valtiota kohtaan. Lieberman on myös esittänyt, ettei arabiankieli olisi enää Israelin virallinen kieli.

Uusi puolustusministeri on lisäksi kannattanutkuolemantuomiota terrorismista tuomituille.

Israel suoritti operaation tuhotakseen Gazan tunneleita.
Israelin joukot Gazassa kesällä 2014.Atef Safadi / EPA

Liebermanin Yisrael Beitenu -puolue lähti Netanjahun edellisestä hallituksesta osin siksi, ettei Netanjahu tuhonnut Gazaa hallitsevaa ääri-islamilaista Hamas-järjestöä kunnolla. Lieberman olisi tahtonut, että vuoden 2014 konfliktissa Gazaa olisi kuritettu rajummin.

Vain pari viikkoa sitten entinen ulkoministeri Avigdor Lieberman uhkasi tappaa Gazan Hamas-johtajan Ismael Haniyehin, ellei Hamas palauta Gazassa kiinniotettujen israelilaissotilaiden ruumiita.

Lieberman oli edellisten hallitusten ulkoministerinä vuosia. Siksi hänen sanataidettaan osataan odottaa pelolla.

4. Palestiinalaiset varuillaan

Palestiinalaisten kommenteissa Liebermanin tulo Israelin hallitukseen nähdään "todelliseksi uhaksi koko alueen vakaudelle".

Joissakin palestiinalaisten kommenteissa on arvioitu niinkin, ettei Israelin halllituksen oikeistolaisuuden aste niin suuria merkitse. Pragmaattis-realistisissa arvioissa nähdään, että rauhanponnistelut ovat jumissa, eikä kahden valtion ratkaisu etene sekään.

Sekä Netanjahu että Lieberman ovat vakuuttaneet ministerinimityksen jälkeen sitoutuvansa rauhanhierontaan.

Naamioituneet palestiinialaiset ottavat yhteen Israelin poliisin kanssa.
Naamioituneet palestiinalaiset ottavat yhteen Israelin poliisin kanssa. Kesä 2014, Itä-Jerusalem.Atef Safadi / EPA

Palestiinalaisille merkitsee paljon se, että Avigdor Lieberman asuu juutalaissiirtokunnassa Betlehemin lähellä, miehitetyllä Länsirannalla. Netanjahun hallitusten politiikkana on ollut laajentaa siirtokuntia.

Maaliskuussa palestiinalainen mies hyökkäsi Hebronissa veitsi aseenaan israelilaissotilasta päin. Välikohtauksen jälkeen haavoittunut palestiinalaismies jää makaamaan kadulle. Myöhemmin israelilaissotilas ampuu miehen kuoliaaksi.

Tapaus saatiin kuvattua videolle ja levitettyä nettiin. Video nosti Israelissa keskusteluun väkivallan pelisäännöistä. Avigdor Lieberman asettui puolustamaan israelilaissotilasta. Sillä on palestiinalaisille suuri merkitys.

5. Yhdysvallat ja kansainväliset areenat

Tieto on, etteivät Lieberman ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sydänystäviä ole. Liebermanin ollessa takavuosina ulkoministerinä, hänen puheittensa ruokottomuus suututti Yhdysvallat.

Liebermanin nousu puolustusministeriksi tulee erittäin kiinnostavaan aikaan Israelin ja Yhdysvaltain suhteissa. Maat neuvottelevat uutta kymmenen vuoden mittaista kymmenien miljadien dollarien arvoista puolustussopimusta. Neuvottelut ovat loppusuoralla.

Benjamin Netanjahu ja Barack Obama.
Israel ja Yhdysvallat ovat liittolaiset, joskin yhteys välillä pätkii.Olivier Douliery / EPA

Maaliviivoilla on myös Obaman kausi presidenttinä. Uhkapeliä Yhdysvaltain kanssa pelaava Netanjahu on ilmeisesti laskelmoinut, että hän tarvitsee enemmän kovan linjan liittolaista sisäpoliittisesti kuin kitkattomia suhteita väistyvään liittolaismaan presidenttiin.

Netanjahun ratkaisu on toisaalta suora näpäytys Obamaa kohtaan. Netanjahu on joka käänteessä muistuttanut, ettei se hyväksy Yhdysvaltain kaitsemaa sopimusta Iranin kanssa. Obaman inhokin nosto Israelin toiseksi tärkeimmälle paikalle on vahva viesti.

Rauhanvälitys Israelin ja palestiinalaisten lähes ikiaikaisessa vihanpidossa on ollut jäissä jo muutaman vuoden. Projektin hauraudesta kertoo jotain hyvin olennaista se, että nyt katsotaan kuin kuuta nousevaa sitä kolmen kuukauden aikaikkunaa, jolloin Yhdysvallat on valinnut uuden presidentin, mutta Obama on vielä vallassa.

Pyhän maan toivon säikeet ovat ohuita.

Lue seuraavaksi