Merikotka kuoli tuulivoimalan lapoihin Raahessa

Kaksivuotias rengastettu merikotka löytyi toukokuun alussa Raahen Kopsan tuulivoimalan alta kuolleena. Tutkimuksissa sen kuolinsyyksi varmistui törmäys tuulivoimalan lapaan. Suurikokoiset petolinnut ovat alttiita törmäyksille tuulivoimaloiden kanssa.

Merikotka lennossa. Kuva: Kalle Heikkinen / Yle

Merikotka kuoli huhtikuussa Pohjois-Pohjanmaalla Raahen Kopsan tuulivoimapuiston voimalaitokseen siipiin. Lintu löytyi toukokuun alussa voimalan alta osittain jo mädäntyneenä. Kuollut merikotka toimitettiin Oulun yliopiston eläinmuseolle, jossa sen kuolinsyyksi varmistui törmäys tuulivoimalan lapaan. Linnun molemmat olkavarret olivat menneet iskun voimasta poikki.

Merikotka oli rengastettu kesäkuun alussa vuona 2014 Kalajoella, eli se oli kuollessaan kaksivuotias. 

– Näillä Kalajoen merikotkilla on ollut melkoisesti epäonnea tuulivoimaloiden suhteen. Vanhan pariskunnan alkuperäinen pesä jäi Kalajoen pohjoisosiin rakennetun Jokelan tuulivoimapuiston keskelle. Pesä autioitui kesän 2014 jälkeen, kun voimaloiden perustuksia alettiin rakentaa, kertoo Pohjois‐Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen suojelutoimikunnan puheenjohtaja Ari‐Pekka Auvinen.

– Nyt pesästä viimeisenä siivilleen päässyt poikanen menehtyi tuulivoimalan lapoihin 45 kilometrin päässä synnyinpaikastaan.

Lähistöllä pesii maakotka

Auvinen oli itse rengastanut nyt kuolleena löydetyn linnun. Lukurengastuksen vuoksi linnun vaiheista tiedetään varsin paljon. Se tavattiin toisena keväänä ja kesänään Maalahdella, Kalajoella ja Raahessa.

Merikotka on maamme suurin petolintu. Rauhoitetun linnun kanta on hieman vahvistunut. Vuonna 2014 kuoriutuneita poikasia laskettiin 459.

Raahen itäosiin on vuosikymmenien tauon jälkeen palannut pesimään myös maakotka, jonka pesäpaikka sijaitsee vain runsaan viiden kilometrin päässä törmäyspaikasta. 

Kaartelevat suurikokoiset petolinnut kuten meri‐ ja maakotkat ovat linnuista alttiimpia törmäyksille tuulivoimaloiden kanssa.