Poronvasoja aiempaa vähemmän – teurasmäärät saattavat pudota

Vasavuodesta on tulossa aiempaa heikompi, arvioi Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila. Tämä johtuu siitä, että vaatimien ravintotilanne oli huono viime kesänä ja syksynä. Ollilan mukaan huipputeurasvuotta ei ole ensi syksylle tulossa.

Kotimaa
Merkitty vasa
Poronvasat merkitään yleensä juhannuksen aikoihin tietylle omistajalle.Taina Ylitalo, Enontekiö

Porojen ensi kauden teurasmäärät voivat olla viime vuotta pienemmät. Vasonta näyttäisi olevan myöhässä ja vasoja on syntynyt aiempaa vähemmän.

– Sen verran, mitä olen kuulostellut ja itsekin seuraillut, niin ennakoisin heikompaa (vasa)vuotta. Johtuen siitä, että viime kesä ja viime syksy olivat porolle aika huonoja. Se on vaikuttanut sitten tähän tiinehtyvyyteen, paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila sanoo.

Viime kesä oli sateinen ja kylmä, sienisyksykin jäi kokonaan tulematta. Ruokatilanne oli huono ja vaatimet keskittyivät hengissä selviämiseen.

– Paljon on tällaisia runoja, eli vaatimia, jotka eivät vaso tänä vuonna ollenkaan.

Tämän kevään vasoistahan suurin osa päätyy syksyllä teuraaksi.

– Mitään sellaista huipputeurasvuotta ei ole kyllä näköpiirissä tälle syksylle.

Viime talvena hienoista nousua teurasmäärissä

Anne Ollila kuitenkin muistuttaa, että teurasmäärään vaikuttaa moni muuttuja. Vasojen syntyvyyden lisäksi tärkeää on, kuinka hyvin vasat selviävät kesän yli.

Tarkempi vasojen pääluku paljastuu kesä–heinäkuussa.

– Vasojen määrää on nyt vielä vaikea arvioida, kun suurin osa poroista on vielä vasomassa maastossa mahdollisimman kaukana kaikesta ihmisen häirinnästä.

Vaatimista 80–90 prosenttia vasoo normaalivuosina. Vaatimia on Anne Ollilan mukaan noin 150 000.

Anne Ollila arvioi, että viime talvena on teurastettu noin 90 000 poroa. Kautena 2014–2015 oli 85 000 teurasta.