Ramppi, joka ei johda minnekään – Matkailualueen rakentaminen odottaa parempia aikoja

Vuonna 2012 Kuutostielle Lappeenrantaan rakennettiin matkailurampit. Sittemmin rampit on suljettu, sillä Saimaan kanavan läheisyydessä oleva alue jäi tyhjilleen.

Kotimaa
Yle Uutiset Kaakkois-Suomi: Suunnitellun matkailupuiston rampit muuttuivat kaatopaikaksi
Yle Uutiset Kaakkois-Suomi: Suunnitellun matkailupuiston rampit muuttuivat kaatopaikaksi

Lappeenrannassa on vuosikymmeniä tuskailtu Saimaan kanavan tuotteistamisen kanssa. Vielä vuonna 2012 kaupunki uskoi, että seuraavana kesänä Kuutostien välittömässä läheisyydessä toimisi monipuolinen matkailupuisto.

Nyt vuonna 2016 suurista suunnitelmista muistuttaa ainoastaan Kuutostieltä erkanevat rampit.

Roskaaminen sulki rampit

Rampit johtavat Kuutostien sillan alle, jossa on liikenneympyrä. Liikenneympyrän kautta pääsisi takaisin Kuutostielle, ei muualle. Paikka on karun näköinen. Kaupungin opastaulun välittömään läheisyyteen on hylätty wc-pönttö ja vanhoja patjoja.

– Kyllä tämä on murheenkryyni, tästä on tullut yleinen kaatopaikka, kertoo Kaakkois-Suomen elinkeino-, ympäristö- ja liikennekeskuksen aluevastaava Sakari Häyhä.

Rampit jouduttiin sulkemaan runsaan roskaamisen vuoksi.

Suunnitelmat matkailupuistosta ovat edelleen olemassa

Matkailun vetonaulaksi kaavaillulle alueelle visioitiin muun muassa retkeilypalveluita, vanhan junaraiteen avaamista sekä kotieläinpuistoa ja puutarhaa.

Lappeenrannan kaupungin suunnitelmat Saimaan kanavan matkailupuistosta ovat edelleen olemassa. Toteutus odottaa talouden parempia aikoja.

Saimaan kanavan toiselle puolelle on odotetty Ikeaa vuodesta 2012

Lappeenrantaan on vuodesta 2012 saakka odotettu Ikeaa. Tavaratalon piti avautua samalle alueelle Lappeenrannan Mustolaan, mutta Saimaan kanavan toiselle puolelle jo vuonna 2015, mutta rakentamista ei ole vieläkään aloitettu.

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva uskoo edelleen, että Ikea aikoo rakentaa tavaratalonsa Lappeenrannan Mustolaan. Ikealle varattu tontti on tällä hetkellä tyhjillään.

Lappeenrannan kaupunki on tähän mennessä sijoittanut 10 miljoonaa euroa Ikean tonttiin. Ikea on maksanut korvauksena sopimuksen jatkosta ja rakentamisen viivästymisestä 262 000 euroa Lappeenrannan kaupungille.