15-vuotias akrobaattilahjakkuus taipuu vaikka mihin – "Koskaan ei voi olla liian hyvä"

Sorin Sirkuksessa akrobatiaa harrastava Kalle Pikkuharju taivuttaa kroppansa jos jonkinlaiseen asentoon. Esimerkit katsotaan ammattilaisilta ja tempuista tehdään omannäköisiä. Suuri haave on ammattilaisuus ulkomaisessa sirkuksessa.

Kotimaa
Yle Uutiset Pirkanmaa: Nuori akrobaattitaituri saa ihmiset hämmästymään
Yle Uutiset Pirkanmaa: Nuori akrobaattitaituri saa ihmiset hämmästymään

Suuri huone, seinällä peilejä, toisella rekkejä. Lattialla suuri jumppamatto. Valkeakoskelainen Kalle Pikkuharju avaa Sorin Sirkuksen harjoittelusalin oven koulupäivän jälkeen Tampereen Nekalassa.

Ensin huolellinen alkulämmittely, johon yleensä kuluu puolisen tuntia. Paikat pitää saada auki ennen tositoimiin ryhtymistä.

– Jos ei lämmittele tarpeeksi hyvin, voi tulla revähdyksiä. Tää on herkkä laji sen puolesta.

15-vuotias Kalle harrastaa akrobatiaa – erityistä notkeutta vaativaa sirkusvoimistelua, jossa kroppaa taivutetaan suuntaan jos toiseen. Kylmiltään se ei onnistuisi, saati ilman ahkeraa harjoittelua ja kehonhuoltoa.

Aiemmin telinevoimistelua harrastanut Kalle kiinnostui sirkuksen tarjoamasta taiteellisuudesta kuusi vuotta sitten, jolloin telinevoimistelu sai jäädä.

– Mä en ollut niin kilpailullinen. Sen takia sirkus oli telinevoimistelua parempi vaihtoehto.

Taiteellisuuden lisäksi sirkus on antanut Kallelle ystäviä ja esiintymiskokemusta ulkomaita myöten.

Treeniä, treeniä, treeniä...

Alkulämmittelyn liikkeet vaihtelevat lajeittain. Notkeutta ja käsilläseisontaa harjoitteleva Kalle tekee voimaharjoitteita oman kropan painolla. Jalat, kädet ja selkä on käytävä huolellisesti läpi. Joskus painoistakin on apua. Vielä viimeiset taivutukset ja temppujen harjoittelu voi alkaa.

Sirkustreenejä Kallella on kauden vaihteluista riippuen joitakin kertoja viikossa – aktiivisimpaan aikaan melkein joka päivä. Akrobatiaharrastus vaatii joka tapauksessa päivittäisen kehonhuollon, muutoin voi tulla ongelmia.

– Kyllä mulla on ihan hyvin kroppa kestänyt. Välillä vähän rasittuneeseen tilaan päässyt, jos on liikaa harjoitellut.

Sorin Sirkuksen kausi huipentuu joulushow'hun, jota edeltää tiivis harjoittelujakso. Niinä päivinä voi olla useampi harjoittelutunti peräkkäin. Aikaa vievä ja sinnikkyyttä vaativa laji kysyy motivaatiota.

"Koskaan ei voi olla liian hyvä"

Kalle käy mahalleen harjoitussalin lattialle ja alkaa taivuttaa jalkapohjia olkapäitä kohti. Notkea selkä taipuu kaarelle ja jalkapohjat laskeutuvat lopuksi hallitusti lattiaan olkapäiden yli. Äkkiseltään näyttää, ettei sellaiseen asentoon voi yksinkertaisesti taipua, mutta niin vain taipuu.

Esiintyessä keskityn temppuun, ei siinä ehdi muuta miettimään.

Kalle Pikkuharju

Toisessa tempussa Kalle nousee käsilläseisontaan ja levittää jalat spiraaliin. Lopuksi hän vapauttaa toisen käden ilmaan.

– Mulla on aika monta tosi vaativaa temppua. Tietysti onnistuessa tulee hyvä tunne, mut eihän se ekalla kerralla oo varmin. Sit pitää harjoitella, et siitä tulee varma. Koskaan ei voi olla liian hyvä!

Kaikesta huomaa, että visuaalisuus on tärkeää myös kuvataidetta harrastavalle Kallelle. Hän nauttii sirkusharrastuksen monipuolisuudesta ja esiintymisestä. Katsomon hiljentyessä seuraamaan päätähuimaavia temppuja ja spottivalojen kohdistuessa taianomaisen notkeasti liikehtivään akrobaattiin, jännitys haihtuu ja keskittyminen on virittynyt vain liikkeiden hallintaan.

– Esityksiin pitää valmistautua hyvin, niin ei jännitä paljon. Esiintyessä keskityn temppuun, ei siinä ehdi muuta miettimään.

Toisena sirkuslajina Kallella on jalkajongleeraus, jossa palloja heitellään ilmaan jaloilla ja käsillä. Jongleeraaja makaa selällään ja heittelee useita koripalloja miltei yhtä aikaa. Monelle tutumpi on käsillä tehtävä jongleeraus esimerkiksi kolmella tennispallolla.

Ammattilaiseksi kotiväen tuella

Pian 16 vuotta täyttävän nuorukaisen haaveissa siintää sirkustaiteilijan ura maailmanmaneeseilla. Ensin on kuitenkin käytävä koulut loppuun ja harjoiteltava ahkerasti siinä sivussa.

– En mä oo aikataulua miettinyt. Mulla on koulut vielä kesken, niin sen jälkeen. Pitää hioa temppuja ja numeroa parempaan suuntaan, että niistä tulee varmempia ja saa kestävyyttä.

Esikuvat ovat tärkeitä, mutta yhtä ainoaa idolia on hankala nimetä. Pikkuharju katsoo netistä esimerkkivideoita ammattilaisten tempuista. Luovuus saa kukkia ja temppuja jatkojalostaa omanlaisekseen.

Mua on autettu paljon, annettu tukea ja kuskattu harrastuksiin.

Kalle Pikkuharju

– Tietty niissä tempuissa on aina valmis pohja, mutta niitä voi soveltaa itse oman maun mukaan. Koitan selvittää valmentajan kanssa, miten tempun vois tehdä ja mikä ois paras vaihtoehto.

Kallen ykköstoiveena on esiintyä joskus saksalaisen sirkuksen riveissä, mutta myös Amerikan areenat kiinnostavat – Saksa erityisesti kuuluisien sirkusten ja niiden näyttävien esitysten vuoksi. Kotiväki ja ystävät ovat olleet apuna haaveen tavoittelussa alusta asti. Äänestä kuuluu kiitollisuus.

– Tosi kannustavasti ovat suhtautuneet tähän harrastukseen. Mua on autettu paljon, annettu tukea ja kuskattu harrastuksiin.

Katso videolta Kallen Pikkuharjun harjoittelua.