Talvivaara ei pelastanutkaan Kainuuta – Kaupunginjohtaja: "Tämä tarkoittaa kaivoksen lopullista alasajoa"

Kainuussa tuumataan rauhassa Terrafamen kaivoksen alasajoa. Vaikka ulkopuoliselle rahoittajalle jätettiin takaportti, Kajaanin kaupunginjohtaja uskoo, että kaivoksen tarina päättyy. Terrafamen lähes tuhannesta työntekijästä 300 on kajaanilaisia.

Talvivaara
Talvivaaran portti ja liput
Kimmo Hiltunen / Yle

Kainuu ja Kajaani on lyhyellä ajalla toisen suuren rakennemuutoksen edessä. Vuonna 2008 UPM sulki paperitehtaan, ja 535 työntekijää joutui etsimään uusia töitä tai opiskelemaan uuden ammatin. Samaan aikaan aloittanutta Talvivaaran nikkelikaivosta tervehdittiin pelastajana.

Nyt Kainuu on uuden pulman edessä. Terrafame työllistää suoraan 600 ihmistä ja välillisesti lähes tuhat. Kajaanilaisia on kaivoksella töissä 300, sotkamolaisia 170.

– Ikävä päätös aluetalouden ja työllisyyden kannalta, ilman muuta. Tässä oli vähän fifty-fifty-tilanne, että kumpaan ne kääntyy. Tämä oli pelättävissä, että tähän päädytään, tuumaa Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen.

Korvaavia työpaikkoja ei ihan heti Kainuuseen aukea. Ei niitä ihan heti tosin tarvitakaan, koska kaivoksen alasajokin tarvitsee työvoimaa.

– Tällä hetkellä tilanne on huonompi uusien työpaikkojen kannalta. Ei ole isoja hankkeita rakenteilla, silloin oli Talvivaara. Kaivoksen ikärakenne on toisenlainen, ei ole vanhempaa väkeä kuin oli paperitehtaalla, sanoo Tolonen.

Kaupunginjohtaja ei usko kaivoksen jatkoon

Terrafamen pyörittämälle nikkelikaivokselle on vuoden loppuun asti aikaa etsiä rahoittajia. Jari Tolonen ei kuitenkaan usko jatkon mahdollisuuteen.

– Siinä on teoreettinen mahdollisuus, mutta pitää muistaa, että ympäristölupa on Vaasan hallinto-oikeuden päätöksellä vain määräaikainen. Pitäisi löytyä joku, joka on kiinnostunut kaivoksesta ja saada se nopeasti kiinnittymään tähän. Käytännössä tämä tarkoittaa kaivoksen lopullista alasajoa.

Vielä on kuitenkin aikaista sanoa kuinka kova isku kaivoksen alasajo Kainuulle olisi.

– Sen näkee sitten ajan myötä miten tämä vaikuttaa. Riippuu siitä miten taloudellinen tilanne kehittyy valtakunnallisesti, vaikea arvioida. Lähtökohtaisesti työpaikkojen sulkeminen on kova isku, mutta sen näkee sitten kun on eletty eteenpäin. Sen näkee sitten, jos kaivos päätetään lopullisesti sulkea.

Korvaavien työpaikkojen löytymiseksi Tolonen mainitsee muutamia hankkeita.

– Meillä on pisimmällä St1:n biojalostamo. Sotkamo Silverillä on toivottavasti tulossa kaivosalan työpaikkoja. Lisäksi on biotalouden työpaikkoja, mutta mitkään näistä eivät vielä ole täysin varmoja.

Jari Tolonen uskoo, että kun valtio on ottanut kaivoksen toiminnanvastuulleen, se kantaa myös jälkiseuraukset.

– Onhan talvivaaran loppuvaiheellekin tulossa 144 miljoonaa. Miten sitten työntekijät reagoivat, lähteekö muihin töihin, se jää nähtäväksi. Tämä on aikamoinen tragedia työntekijöille, mutta rakennemuutoksesta on ennenkin selvitty, korvaavat työpaikat on saatava käyttöön.