1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäläismatkailu elpyy hitaasti – talous nousuun vasta ensi vuonna

Venäläismatkalijoiden paluuta joudutaan odottamaan Kaakkois-Suomessa pitkälle ensi vuoteen. Bofit ennustaa Venäjän talouden kääntyvän nousuun vasta vuonna 2017, jolloin myös matkailussa voi odottaa käännettä parempaan.

Kuva: Jens Buettner / EPA

Venäläisturistien lisääntymisen voi havaita esimerkiksi Lappeenrannan katukuvassa, mutta talouskriisiä edeltävistä matkailijamääristä ollaan vielä kaukana.

Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen Bofitin mukaan Suomeen tulevat nyt eri matkailjat kuin ennen talouskriisiä.

– Ylempi keskiluokka ja varakkaammat matkustavat edelleen, alemmalla keskiluokalla ei ole niinkään varaa matkustaa, pohtii vanhempi ekonomisti Mikko Mäkinen.

Ylempi keskiluokka ja varakkaammat matkustavat edelleen, alemmalla keskiluokalla ei ole niinkään varaa matkustaa.

Mikko Mäkinen

Bofitin mukaan merkkejä paremmasta ovat inflaation hidastuminen ja ruplan vahvistuminen, mutta näkyvä muutos on odotettavissa aikaisintaan ensi vuonna.

– Kuluttajan näkökulmasta alkuvuoden aikana nimellispalkat ovat kasvaneet, esimerkiksi huhtikuussa 5,4 prosenttia. Ongelma on se, että reaalipalkat ovat edelleen negatiivisia, sanoo Mäkinen.

Mäkisen mukaan mitään näyttöä ei ole siitä, että nopea kasvu olisi lähdössä käyntiin vielä tämän vuoden aikana. Hän ei myöskään odota matkailijaryntäystä Suomeen.

Sen sijaan ensi vuonna Venäjälle ennustetaan jo hidasta kasvua, joka on noin prosentin luokkaa. Vuosien 2000–2008 kaltaista nopeaa kasvua ei ole kuitenkaan odotettavissa, mikä johtuu muun muassa alhaisIsta öljyn ja maakaasun maailmanmarkkinahinnoista. Kuluttajilla käytössä olevan rahan määrä seuraa talouden nousuvauhtia.