1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sveitsi kiristämässä linjaansa – myös muslimioppilaiden on käteltävä naisopettajia

Kahden syyrialaisen muslimipojan kieltäytyminen naisopettajan kättelystä on saanut aikaan suuren kohun Sveitsissä. Nyt yksi maan 26 kantonista päätti, että kieltäytymisestä seuraa jatkossa ankara sakkorangaistus.

Mahmudin moskeija Zürichissä. Kuva: ALESSANDRO DELLA BELLA / EPA

Sveitsissä Basel-Landschaftin kantoni päätti keskiviikkona, että oppilaalla ei ole oikeutta kieltäytyä kättelemästä naisopettajaa vetoamalla uskonnollisiin syihin.

Asia nousi runsas kuukausi sitten kiivaan keskustelun kohteeksi koko Sveitsissä, kun 14- ja 16-vuotiaat syyrialaiset muslimipojat eivät suostuneet kättelemään naispuolista opettajaansa.

Therwilin koulu Basel-Landschaftin kantonissa yritti aluksi hakea tilanteeseen väliaikaista sopuratkaisua. Pieni maaseutukoulu päätyi kompromissiin, jossa kaikki oppilaat vapautettiin velvollisuudesta kätellä opettajia.

Kantonin opetusviranomaiset valitsivat kuitenkin jyrkemmän linjan: opettajien kättelystä ei luovuta.

Määräyksen vastustaminen merkitsee kovimmillaan runsaan 4 500 euron sakkoja.

Tapakulttuuri vastaan uskonnollisuus

Toisin kuin esimerkiksi Suomessa, Sveitsissä lapset opetetaan jo pienestä pitäen kättelemään vanhempia ihmisiä. Syntyneessä kiistassa on siis kyse asiasta, joka liittyy olennaisena osana sveitsiläisten jokapäiväiseen elämään.

Kulttuurien yhteentörmäys on jakanut myös Sveitsissä asuvat muslimit kahteen leiriin.

Kiistelty, radikaali islamilainen järjestö IZRS antoi täyden tukensa kättelystä kieltäytyneille pojille. Maltilliset muslimit puolestaan pelkäävät, että kovan linjan koraanin tulkitsijat saavat kohun myötä lisää kannatusta.

Sveitsissä asuu runsas 300 000 islaminuskoa tunnustavaa ihmistä.