Viljelijä jännittää syksyyn asti, tuleeko sadosta kevytperunaa vai pelkkää Colombaa

Viime vuonna julkistettu Tyrnävän kevytperuna on osoittautunut erittäin haastavaksi viljellä. Kaksi kolmesta viljelijästä ei onnistunut pudottamaan satonsa energiapitoisuutta riittävän matalaksi. Onnistuminen ratkeaa vasta syksyn laboratoriomittauksissa.

Kotimaa
Kaikki viime satokauden kevytperunat on pussitettu ja toimitettu kauppoihin.
Kaikki viime satokauden kevytperunat on pussitettu ja toimitettu kauppoihin.Antti Pylväs / Yle

Laihduttajien mieleiseksi kehitettyä, ravinteikasta Colomba-lajiketta voidaan pitää suorastaan perunanviljelyn kuninkuuslajina. Sen siementä, istutusta, kasvua ja lannoittamista on valvottava erityisen tarkasti. Tavallista selvästi kevyempää perunaa tuottaa muutama siihen paneutunut viljelijä Pohjois-Pohjanmaalla.

Moni uudesta kevytperunaideasta kiinnostunut viljelijä on luopunut ajatuksesta heti kuultuaan vaativasta tuotantotavasta, kertoo konseptin kehittäjäyhtiön, HZPC Kantaperuna Oy:n tuotepäällikkö Mika Paassilta.

Kevytperunan viljelyala kuitenkin kaksinkertaistuu viimevuotisesta yli kymmeneen hehtaariin, sillä asiakaskysyntä voimistuu.

Sehän tästä haastavaa tekee, että tuleeko lopulta kevytperunaa vai tavallista

Jari Matinolli

Kevytperunan vähittäiskaupasta huolehtivan Ruokakeskon mukaan myynnissä olevissa kevytperunoissa on 30 prosenttia vähemmän energiaa kuin tavallisissa perunoissa.

Viiljelijän onnistuminen punnitaan laboratoriossa

Yrittäjä Jari Matinolli viljelee kevytperunaa Tyrnävällä nostaakseen alan ja perunan arvostusta. Hän on ottanut vastaan Sunlite-viljelykonseptin alansa tiukimpana haasteena.

– Sehän tästä haastavaa tekee, että saadaanko siitä lopulta kevytperunaa. Tämänkään kesän viljelyalasta emme tiedä, tuleeko kevytperunaa vai pelkkää Colombaa.

Viljelijä saa jännittää kevytperunan onnistumista syksyn laboratoriomittauksiin saakka. Viime satokaudella kaksi kolmesta kevytperunaa kokeilleesta ei lopulta saanut sadon energiapitoisuutta tarpeeksi alas.

– Sepä siinä onkin, että tulos ei ole mitenkään varma. Parhaamme teemme ja katsotaan sitten, päästäänkö rajoihin. Lainsäädäntöhän on selväpiirteinen. Elintarvikkeessa pitää olla 30 prosenttia vähemmän kaloreita, että sitä voi väittää kevyeksi, Mika Paassilta toteaa.

Laihduttajien on tietenkin hyvä muistaa, että kevytperunatkaan eivät laihduta, jos niitä popsii tavallista enemmän.