Tyypillinen kuolema vesillä Suomessa: mies hukkuu kännissä rantaveteen

Tyypillinen suomalainen hukkuminen tapahtuu tapahturmaisesti, humalassa, rantavedessä ja veneen lähellä – ja hukkuja on yleensä mies. Onnettomuustutkintakeskuksen tutkimuksen mukaan valtaosa hukkumisista ovat tapaturmia.

Kotimaa
Mies juo alkoholia veneellä.
Seppo Sarkkinen / Yle

Suurin syy suomalaisten hukkumiseen on tapaturma. Tämä selviää Onnettomuustutkintakeskuksen hukkumiskuolematutkimuksesta.

Yleensä hukkuminen tapahtuu rannan läheisyydessä ja alkoholin vaikutuksen alaisena. Miehiä hukkuu tapaturmaisesti selkeästi naisia enemmän.

Tapaturmaiseen hukkumiseen liittyy yleensä uiminen, veneily ja veteen luiskahtamiset, putoamiset sekä kaatumiset.

Tutkimuksessa kerrotaan muun muassa hukkumistapauksesta, jossa on tyypillisen tapaturmaisen hukkumiskuoleman piirteitä.

Kesällä 2010 keski-ikäinen mies oli viettämässä vapaapäivää ystäviensä kanssa rannalla. Seurue joi alkoholia pitkin päivää. Uimataidoton mies ehdotti ystävilleen vilvoittavaa kävelyä meressä. Kolme miestä kahlasi rantavedessä lähekkäin. He kahlasivat muutaman kymmenen metrin matkan päähän rannasta. Ystävät huomasivat yhtäkkiä kolmannen miehen kadonneen.

Lopulta sukeltaja löysi hukkuneen miehen noin 50 metrin päästä rannalta. Paikalta, jolta mies löydettiin, oli äkkisyvä. Sitä ei kuitenkaan varoitettu rannan ilmoitustaululla.

Törmäys vesijetillä kallioon

Alkoholin ja vesillä liikkumisen vaaroista tutkimuksessa kerrotaan tapauksesta, joka sattui kesällä 2010.

Keski-ikäinen pariskunta vietti viikonloppua saaressa vapaa-ajanasunnollaan. Mies joi päivän aikana olutta ja viinaa. Pariskunta lähti käymään ystäviensä kanssa ravintolassa. Ravintolasta mies lähti ajamaan vesijetillä kohti vapaa-ajanasuntoa, jonne matkaa oli noin seitsemän kilometriä. Sen jälkeen mies ei nähty.

Seuraavana päivänä miehen ruumis löydettiin ajelehtimasta mereltä. Poliisi löysi vesijetin osia luodolta. Mies oli törmännyt vesijetillään pystysuoraan kallioon ja menehtynyt saamiinsa pään vammoihin.

Hukkumiset tapahtuvat yleensä rannan läheisyydessä

Kuntouimarit eivät yleensä huku avoveteen vaan uintiin liittyvät hukkumiset tapahtuvat yleensä rantavedessä tai lyhyen uintimatkan aikana. Tutkimusaikana ihmisiä menehtyi tapaturmaisesti myös uimahalleihin.

Kesäkuussa 2010 joukko lapsia oli uimahallissa. Uinninvalvoja seurasi tilannetta kävellen ja katsellen lapsia. Jossain vaiheessa hän huomasi 9-vuotiaan pojan kadonneen. Poika löydettiin hukkuneena uimahallin syvän altaan pohjalta.

Onnettomuustutkintakeskuksen selvityksen mukaan uinninvalvojana toimineella keski-ikäisellä naisohjaajalla ei ollut aikaisempaa kokemusta uinninvalvojan tehtävästä eikä siihen liittyvää koulutusta. Tapahtumapäivän aamuna työnjaon yhteydessä hänet oli nimitetty kyseisen ryhmän uinninvalvojaksi, koska sairastapausten vuoksi oli henkilökuntavajetta.

Tapaturmainen hukkuminen pitäisi todistaa

Onnettomuustutkintakeskuksen tutkijat huomasivat, että hukkumisen usein oletetaan johtuvan tapaturmasta.

– Jos ihminen löydetään vedestä vaatteet päällä, ajatus ehkä menee ensisijaisesti niin, että tapaturmasta on kyse. Jos ei ole näyttöä, että kyseeesä on itsemurha tai henkirikos, syy voi jäädä tapaturman puolelle. Pitäisi pystyä todistamaan toisin päin, että kyseessä on henkirikos tai tapaturma, johtava tutkija Kai Valonen sanoo.