1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Eläinlääkärit vahvistavat: Laserin käyttö lemmikkien hoidossa yleistyy

Eläinlääkärin mielestä laseria voi käyttää oireettoman koiran lihashuoltoon.

ilmiöt
Koirat juoksevat.
Hannele Kettunen

Laserin käyttö lemmikkien hoidossa on nykyään tavallista, vahvistaa eläinlääketieteellinen johtaja Esa Kesti Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy:stä Lahdesta. Hänen mukaansa laserterapia on on hoitomuoto, joka paranemisen nopeuttamisen lisäksi lievittää kipua ja vähentää tulehdusreaktioita.

– Lemmikin omistajat eivät vielä kovin usein hanki omaa laserlaitetta. Kynnyskysymys on hinta, joka kunnollisissa laitteissa nousee korkeaksi, sanoo Kesti.

Eläinlääketieteen lisensiaatti Anne Kolsi Päijät-Hämeen Eläinlääkäriasemalta vahvistaa, että hänellä on tiedossaan ainoastaan muutamia lemmikin omistajia, jotka ovat hankkineet laserlaitteen kotiin.

Eläinlääkäri Kolsin mielestä laitteen toimintaan perehdytyksen hankkinut koiranomistaja voi käyttää laseria oireettoman koiran lihashuoltoon. Jos koira esimerkiksi ontuu, voi itse aloitetusta hoidosta olla haittaa.

– Esimerkiksi ristisiteen repeämä tarvitsee kirurgista tai lääkkeellistä hoitoa. Jos omistaja aloittaa laserhoidon omatoimisesti ilman eläinlääkärin diagnoosia, asiallisen hoidon aloittaminen viivästyy, tähdentää Kolsi.

Markkinoilla myös tehottomia laitteita

Equi-terapeutti Ismo Haapanen Horsewell-yrityksestä on tuonut eläinten hoitoon tarkoitettuja laserlaitteita Suomeen 26 vuotta.

Kynnyskysymys on hinta, joka kunnollisissa laitteissa nousee korkeaksi.

Esa Kesti

Haapasen uran alussa kukaan ei uskonut lasereihin, mutta tieto on levinnyt pikkuhiljaa. Haapasen mukaan laitteiden käyttö ja myynti lähtivät pari kolme vuotta sitten voimakkaampaan nousuun.

– Ei ihme, koska Suomessa on yli puoli miljoonaa koiraa ja ja vajaat 50 000 hevosta. Hevospuolella lasereiden käyttö on jo yleisempää. Laserin hyödyt on siellä ymmärretty paremmin.

Suomessa toimii Haapasen mukaan kaikenkarvaisia eläinterapeutteja. Osa heistä on laillistettuja ja jonkin koulutuksen suorittaneita, joilla on diplomi. Tehokkaita laserlaitteita on pääasiassa koulutetuilla terapeuteilla, Haapanen arvioi.

Hänen mukaansa kasvussa oleva eläinten hyvinvointibisnes on houkutellut alalle myös hyviksi todettujen laitteiden halpaversioita kaupittelevia myyjiä. Näitä pienitehoisia kojeita Haapanen ei kutsuisi lasereiksi.

– Monet niistä on varustettu vain valodiodeilla, joita joku myyjä saattaa kutsua lasereiksi. Niillä ei ole samankaltaista tehoa kuin laserilla, sanoo Haapanen.

Laserit on luokiteltu eri luokkiin 1–4 käyttötehon mukaan. Vahvinta 4-luokan laseria käytetään vain lääkärin tai eläinlääkärin valvonnassa.

Vastuullinen myyjä järjestää laitteen ostajalle koulutuksen, jossa perehdytään laitteen turvalliseen käyttöön ja sen säätöihin.

Lue seuraavaksi