Terrafamen pääluottamusmies uskoo kaivoksen tulevaisuuteen: "Tämä aika riittää"

Hallitus valmistautuu entisen Talvivaaran kaivoksen hallittuun sulkemiseen. Tieto otettiin kaivoksella vastaan hämmentynein tunnelmin, mutta samalla on myös vahva usko siihen, että kaivoksella on tulevaisuutta vielä vuoden vaihteen jälkeekin.

Talvivaara
Terrafamen kaivoksen työntekijöiden pääluottamusmies Jukka Vetola.
Laura Tolonen / Yle

Terrafamen Talvivaaran kaivoksen työntekijöiden pääluottamusmies Jukka Vetola toteaa tunnelmien kaivoksella olevan hiukan hämmentyneet ja elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) lausuntoja sulatellaan. Mutta kuitenkin kaivoksella ei olla aivan surkeimmissa fiiliksissä ja motivaatiota riittää töitä tekemään ministerin ilmoituksenkin jälkeen.

– Varmasti motivaatiota riittää. Huonoin vaihtoehto olisi ollut se, että kaivos olisi tästä pisteestä lähdetty ajamaan alas. Nythän meille jäi seitsemän kuukautta aikaa näyttää, mihin tämä kaivos pystyy. Meillä on vahva usko, että tämä aika riittää. Joulukuussa olemme paljon viisaampia ja samalla saadaan häivytettyä niitä valtavia epäilyksiä siitä, ettei tämä kaivos tuota nikkeliä. Joulukuussa voidaan palata tähän tilanteeseen uudestaan, Vetola kommentoi.

Ministeri Rehn ilmoitti tänään keskiviikkona, että hallitus valmistautuu Sotkamon nikkelikaivoksen hallittuun sulkemiseen. Lopullinen päätös sulkemisesta tehdään vuoden 2016 lopussa, jos Terrafame Group ei ole saanut hankittua riittävästi yksityistä rahoitusta toiminnan jatkamiseksi.

Joulukuussa olemme paljon viisaampia ja samalla saadaan häivytettyä niitä valtavia epäilyksiä siitä, ettei tämä kaivos tuota nikkeliä.

Jukka Vetola

Vetolalla on vahva usko siihen, että kaivos saadaan kannattavaksi.

– Tämän hetkisillä metallin hinnoilla se on hyvin haastavaa, mutta sama ongelma on kaikilla kaivoksilla tällä hetkellä. Kyllä ne hinnatkin sieltä ylös jossain vaiheessa tulee.

Talvivaaran kaivoksen ympärillä on viime vuosina tapahtunut paljon asioita, jotka ovat vaikuttaneet työntekijöiden elämiin. Vetola näkee, etteivät työntekijät ole pystyneet elämään normaalia elämää.

– Kyllä tämä on voimakkaasti vaikuttanut ihmisten investointeihin ja elämän pidempi aikaiseen suunnitteluun. Tämän päivänen ilmoitus ei tätä helpottanut, mutta näillä mennään.