1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Microsoft irtisanoo Espoosta ehkä jopa 1 000 työntekijää

Microsoft ilmoitti tänään ajavansa alas älypuhelinliiketoiminnan Suomessa. Työpaikkoja vähennetään enintään 1 350 työpaikkaa. Suurimmat vähennykset tulevat ilmeisesti Espooseen.

Microsoftin Lumia 950-älypuhelin. Kuva: Microsoft

Microsoftin espoolaiset luottamusmiehet arvioivat, että Espoosta vähennetään älypuhelinliiketoiminnan alasajon myötä vajaat tuhat työntekijää. Arviot liikkuvat seitsemänsadan ja lähes tuhannen välillä.

Microsoft ei kerro työntekijöiden eikä irtisanottavien määrää paikkakunnittain. Alasajettava Microsoft Mobile toimii Tampereella ja Espoossa. Tampereen toiminnan Microsoft ilmoittaa loppuvan kokonaan. Tampereella tiedetään olevan noin 600 työntekijää.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä pitää mittavia irtisanomisia huonona uutisena varsinkin, kun Nokia ilmoitti vasta viime kuussa isoista it-alan irtisanomisista. Espoossa on Mäkelän mukaan uhan alla merkittävä osa alan työpaikoista.

– Nyt meidän pitää kaikin keinoin toimia siten, että pystytään hyödyntämään tämä osaaminen ja saadaan tätä osaavaa väkeä sijoittumaan meidän kasvu- ja muihin yrityksiin ja ehkäpä vielä saadaan uutta yrittäjyyttä sitä kautta, sanoo Mäkelä.

Mäkelän mukaan Espoo on tähän asti onnistunut kohtuullisen hyvin siinä, että uusia it-alan yrityksiä ja työpaikkoja on syntynyt korvaamaan menetettyjä työpaikkoja.

Työllistyminen on haastavaa, mutta ei mahdotonta

Microsoft Mobilen Espoon ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Mika Paukkeri pitää tulevien irtisanomisten aiheuttamaa tilannetta haasteellisena, mutta ei uudelleentyöllistymisen kannalta kuitenkaan mahdottomana.

– Kyllä tuossa on hyviä esimerkkejä siitä miten porukka on työllistynyt. Osaaville käsille kyllä aina töitä löytyy, jos tahtoa riittää, mutta  ei ehkä ihan mene sen lyhimmän kaavan mukaan ainakaan jokaisella se työllistyminen, Paukkeri pohtii.

Microsoft on ilmoittanut tukevansa työnsä menettäviä taloudellisela tukipaketilla ja uudelleentyöllistymis- ja tukipalveluilla. Myös Espoon kaupunki on luvannut tukea irtisanottavien uudelleen työllistämiseen.

Tukitoimilla on Paukkerin mukaan suuri merkitys.

– Tällaisen uutisen jälkeen jokainen käsittelee sen niin omalla tavallaan, ja jotkut saattavat siinä lamaantuakin. Tukitoiminnot ja vaikka kouluttautumisen tai yrittäjyyden tukeminen on minun mielestäni semmoinen, että tavallaan saadaan kaikki matkaan ettei tarvitse jäädä omien ajatusten kanssa roikkumaan. Näen monelta kantilta sen hyödyn, että siinä on ammattimaista auttamista ja sitten on sitä yhdessä olemista kanssa.

Myös kaupunki tukee työllistymistä

Espoo aikoo osallistua Microsoftilta työttömiksi jäävien työllistämiseen toimimalla muun muassa koordinaattorina muunto- ja täydennyskoulutuksen järjestämisessä ja yrityksen perustamisen tukena.

Espoon elinkeinojohtaja Tuula Antola uskoo, että seudulla on nyt hyvät mahdollisuudet uudelleen työllistymiseen.

– Täällä meidän alueella tapahtuu valtavasti positiivista kehitystä tällä hetkellä, ja sitä kautta myös aukeaa uusia mahdollisuuksia muun muassa digitaalisuuteen liittyen tai esimerkiksi hyvinvointi- tai terveysteknologioiden kehittymiseen liittyvää, sanoo Antola.