1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjällä jätepaperi viedään kaatopaikoille – vaikka sille olisi käyttöä teollisuudessa

Entisessä Neuvostoliitossa ihmiset saivat sanomalehtipaperin keräämistä vastaan kirjoja. Nykyisin kotitalouksien jätepaperia ei kerätä talteen.

Ulkomaat
munakennoja pakataan tehtaassa
Kerstin Kronvall / Yle

Moskovan alueella, pienessä Ivantejevkan kylässä toimii Huhtamäen pakkaustehdas, jossa käytetään raaka-aineena kierrätyspaperia. Oikeanlaista paperia tehdas saa riittävästi toisista tehtaista.

Kotitalouksien jätepaperikin kelpaisi, mutta sitä ei kerätä talteen.

Jätehuollon vanhanaikaisuus on suuri ongelma koko Venäjällä, mutta eritoten Moskovassa ja Moskovan alueella. Siellä syntyy 20 prosenttia koko maan talousjätteestä.

Ongelmia lisää se, että alueen 39 kaatopaikasta 24 on suljettu. Tästä johtuen kaatopaikoille vietäviä jätemääriä on pakko vähentää.

Ensi vuoden alusta voimaan astuvan uuden lain on tarkoitus parantaa tilannetta. Lain mukaan kotitalousjätteitä pitää lajitella ja uusiokäyttöön kelpaava materiaali hyödyntää.

Tässä vaiheessa on kuitenkin olemassa vain laki – sen toteuttamiseen tarvittavat palvelut ja rakenteet puuttuvat.

Suomalaistehdas tuo uusia tuulia

Huhtamäen tehtaan kierrätyspaperivarastoon saa vain kurkistaa ulkopuolelta. Sisälle asti, korkeiden paperinippujen väliin, pääsevät ainoastaan siihen erikoistuneet työntekijät.

Huhtamäen pakkaustehdas
Huhtamäen pakkaustehdas sijaitsee pienessä Ivantejevkan kylässä Moskovan lähellä.Kerstin Kronvall / Yle

Pakkaustehtaan johtaja Galina Mansurova on tehnyt paljon tehtaan turvallisuuden eteen. Mansurovan mukaan onnettomuuksia voi täysin välttää, mutta siihen voi pyrkiä.

Raaka-aineen uusiokäytön eteen tehdas on tehnyt vielä enemmän. Täällä munakennojen raaka-aineena on nimittäin ainoastaan kierrätyspaperia.

Uusiomateriaalista munakennoja maailmalle

Munakennoja valmistetaan kahdessa hallissa. Erivärisiä kennoja myydään sekä Venäjän kotimarkkinoilla että ulkomaille. Osa tuotannosta menee Suomeen.

Venäjän pakkausmarkkinoilla Huhtamäen asema on vankka. Sen markkinaosuus on hieman yli 30 prosenttia. Koska tehdas menestyy hyvin, siihen investoidaan. Nyt on rakenteilla uusi tuotantolinja.

Pakkaukset tehdään paperimassasta, jonka valmistus tapahtuu mestarikokin tarkkuudella. Massan valmistukseen käytetään erilaatuisia keräyspapereita, paperikuitujen pituus ja paperin väri valitaan tulevan tuotteen mukaan.

Ennen kuin paperisilppu sekoitetaan veteen, kulkee paperi ison myllyn läpi. Linkoamalla erotetaan mahdolliset niitit ja muovinpalaset.

Kunnollista paperinkeräystä ei Venäjällä ole

Koska kotitalouksien paperijätettä ei Venäjällä kerätä lainkaan teollisuuden uusiokäyttöön, tulee raaka-aine tänne toisilta tehtailta. Johtaja Galina Mansurova pitää kelvollisen raaka-aineen heittämistä kaatopaikoille tyhmänä.

Tehtaan johtaja Galina Mansurova
Galina Mansurova johtaa Huhtamäen tehdasta Ivantejevkassa.Kerstin Kronvall / Yle

– Huhtamäellä on kokemusta paperinkeräyksestä ja sen lajittelusta. Haluaisin nähdä sitä myös Venäjällä, Mansurova sanoo.

Nykytuotantoonsa tehdas saa riittävästi paperia, mutta myös tulevaisuutta on mietittävä. Pakkaustuotantoon pitää löytää uusia raaka-aineita, sillä jonain päivänä kukaan ei enää lue paperille painettuja lehtiä.

– Huhtamäki on jo aloittanut munakennojen tekemisen puoliksi ruohosta, tätä ei vaan vielä tehdä Venäjällä, Galina Mansurova kertoo.

Ympäristöajattelu yleistyy

Mansurova muistelee haikeudella entisiä aikoja. Pikkutyttönä hän keräsi yhdessä isänsä kanssa sanomalehtipaperia, sitä vastaan sai nimittäin Neuvostoliitossa kirjoja.

– Katselin aamulla kirjahyllyssäni Pushkinin koottuja teoksia, jotka silloin sain, hän kertoo.

Mansurova toivoo, että paperinkeräys Venäjällä elpyisi, mutta sellaisia merkkejä ei hänen mukaansa ole näkyvissä.

Nelihenkinen venäläinen perhe tuottaa vuodessa keskimäärin 80 - 100 kiloa paperijätettä.

Mansurovan ympäristötietoisuus on kasvussa, ja asiakkaat arvostavat luonnonmukaisesti valmistettuja tuotteita. Mansurova kokee, että myös tehtaan melko nuori henkilökunta on innostunut ympäristönsuojelusta.

Vettä ja sähköä ei tuhlata

Mansurovan ajatuksen todistaa projektijohtaja Aleksei Vasiliev, joka kertoo innostuneena uuden tuotantolinjan eduista.

– Se on paljon nopeampi ja energiatehokkaampi kuin vanhat linjat, Vasiliev kertoo.

Projektipäällikkö Aleksei Vasiliev tarkistaa prosessin toimintaa
Projektijohtaja Aleksei Vasilievin mielestä tehdas onnistuu myös veden uusiokäytössä.Kerstin Kronvall / Yle

Hänestä myös se, että tehdas käyttää tuotannossa tarvittavaa vettä moneen kertaan, on erittäin hyvä asia.

– Me emme päästä vettä ulos jokeen, vaan puhdistamme sen ja kierrätämme sen uudestaan prosessissa.

Huhtamäen pakkaustehdas työllistää noin 120 henkilöä, jotka työskentelevät kahdessa vuorossa. Useimmat asuvat lähistöllä ja tehtaan oma bussi hakee heidät töihin ja kuljettaa takaisin kotiin työpäivän jälkeen.

Uuden lain toimivuus on epäselvä

Ensi vuonna, kun uusi jätehuoltolaki astuu voimaan, joutuvat kaikki maksamaan erillisen jätehuoltomaksun.

Ihmiset miettivät jo, menevätkö rahat todella jätehuollon parantamiseen vai korruptoituneiden virkamiesten taskuihin.

Kansalaisten syvä epäluulo kaikkia viranomaisia kohtaan hidastaa myös ympäristön kannalta välttämättömien muutosten toteuttamista.

Lue seuraavaksi