Hyppää sisältöön

Pidempiaikaiset pop up -ravintolat – harmaata aluetta viranomaisille?

Pop up -ravintolan perustaminen ei välttämättä ole byrokratiaviidakko. Tiettyjä reunaehtoja kuitenkin on: toiminta ei saa olla ammattimaista, eikä liikevaihtoa saa tulla liikaa.

Kuva: Yle

Ravintolapäivien vähennyttyä neljästä yhteenon herännyt kysymys siitä, jatkuuko jo hyvän nosteen saanut, uudentyylinen ravintolakulttuurin aalto kuinka hyvin Suomessa? Muualla maailmassa ja Helsingissä pop upit ovat jo saaneet jalansijaa, mutta pienemmillä paikkakunnilla ilmiö on vasta alkanut vakiintua.

Yksi ravintolapäivän perustajista, Timo Santala, kehottaa ihmisiä kuitenkin perustamaan itse pop upeja minä päivänä tahansa muinakin päivinä kuin toukokuun 3. lauantaina, jolloin tullaan järjestämään virallinen ravintolapäivä vuosittain.

Pop upin perustamisen helppous riippuu siitä, millaista ruokaa ravintolassa tai kahvilassa on tarjolla ja siitä onko pop up -toiminta päätoimista elinkeinoa. Elintarvikelain mukaan niin sanottu pop up -ravintolatoiminta on mahdollista ilman elintarvikehuoneistoilmoituksen tekemistä, jos toimijana on yksityinen henkilö jatoiminta on vähäriskistä (siirryt toiseen palveluun), ylitarkastaja Pirjo Vuorela Eviralta sanoo.

Vähäriskistä on esimerkiksi ruisleivän valmistus, voileipien valmistus ja leipominen. Riskialtista on muun muassa mädin suolaus ja sushin valmistus. Raja menee siinä, onko valmistus kuinka monimutkaista ja liittyykö raaka-aineiden käsittelyyn jotain erityistä.

Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Se, miten kauan pop up -ravintolatoimintaa voi pyörittää ilman ilmoitusta, riippuu ruoan riskialttiudesta ja tietenkin liikevaihdosta. Elintarvikeviranomaiset tekevät harvoin tarkastuksia pop upeihin, joita ei ole ilmoitettu viranomaiselle. Pidempiaikaiset pop upit ovat siksi pieni kysymysmerkki viranomaisille.

– Onhan ne sillä tavalla harmaata aluetta, kun ne eivät koskaan päädy valvonnan piiriin, Vuorela toteaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että voit pistää pystyyn kahvia ja pullaa tarjoavan kahvilan ilman erillistä ilmoitusta päätoimisen työn ohella. Sen sijaan lounasravintolan perustamista varten tarvitset muun muassa elintarvikehuoneistoluvan ja omavalvontasuunnitelman.

Verokiemuroita vai helppoa pikaisella tarkistuksella

Ylitarkastaja Petri Manninen Verohallinnon henkilöverotusasioista selvensi hieman verottajan kantaa pop up -ravintolan perustamiseen.

– Jos yksityishenkilö päättää perustaa pop up -ravintolan esimerkiksi kuukauden mittaiseksi ajaksi päätoimisen työnsä ohelle ja vuokrata liiketilan kodin ulkopuolelta, vuokra voidaan maksaa tuotoilla. Arvonlisäveroa tulee kuitenkin maksaa, mikäli pop upin myynti on ollut vähintään 10 000 euroa.

Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Yksityishenkilö saa harjoittaa liiketoimintaa (siirryt toiseen palveluun)ilman erillistä ilmoitusta, jos liikevaihto pysyy alle 10 000 eurossa vuoden aikana. Tällöin ei tarvitse rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi, ja liiketoiminnasta saatavat tulot ilmoitetaan omassa henkilökohtaisessa verokortissa muut ansiot -kohdassa.

– Kannattaa kuitenkin selvittää verokortin kohdassa 15 lisätietoja, että mistä nämä muut ansiot ovat tulleet, ja täytyy pitää kirjaa tuloista ja menoista, Manninen muistuttaa.

– Pop up -ravintolasta saatavat tuotot lisätään sen vuoden kokonaisansioon. Kyllähän se vaikuttaa verotukseen sillä tavalla, että mitä enemmän tuloa on, sitä enemmän maksat veroa, eli veroprosentti nousee.

Pop upit suhteellisen uusi ilmiö Suomen ravintolakulttuurissa

Elinkeinovapaus takaa kaikille mahdollisuuden perustaa ravintolan. Jos toimintaa aikoo harjoittaa ammattimaisesti, pitää liikevaihdon ylittää 10 000 euroa vuodessa. Toiminnasta pitää myös tehdä asianmukaiset ilmoitukset Eviralle, verohallinnolle ja mahdollisesti aluehallintovirastolle, jos ravintola aikoomyydä alkoholia (siirryt toiseen palveluun).

– Tähän saakka ravintolapäivä on määrittänyt ajatusta siitä mikä ja millainen pop up on. Uudistuksen myötä ollaan tekemässä lisäselvitystä siitä, voisiko pop up -ravintolan toimiaikaa pidentää seitsemään päivään. Linjauksesta tullaan keskustelemaan laajasti, ja sen pitää mennä läpi hyväksyntäketjussa ennen kuin uudistus voidaan toteuttaa, Pirjo Vuorela päättää.

.
.