Terveysmatkailu elvyttää Turkin turismia – Alanyaan valmistuu uusi sairaala

Turkki aikoo korvata eurooppalaisten ja venäläisten matkailijoiden kadon terveysturismilla ja hyvinvointipalveluilla. Suurimmat matkanjärjestäjät, sairaalat ja Turkin matkailuelinkeino kehittävät palveluja, joilla entistä useampi lomailija hoidattaisi vaikkapa hampaansa tai ostaisi hyvinvointipalveluja aurinkolomallaan.

Başkentin yliopistosairaalan potilashuone Alanyassa Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Turkin matkailussa tapahtui alkuvuonna suurin pudotus yli kymmeneen vuoteen. Esimerkiksi maassa lomailevien venäläisturistien määrä väheni peräti 90 prosenttia noin 12 000 matkailijaan. Myös saksalaisturistien määrä puolittui 128 000:een. Suomalaisia  lomaili Turkissa tammi-maaliskuussa noin 13 000.

Kadonneet rantalomalaiset Turkki aikoo korvata lähivuosina terveysturisteilla. Maa on muuttamassa lainsäädäntöä, joka helpottaa ulkomaalaisten potilaiden hoitamista yksityisissä ja valtion omistamissa sairaaloissa. Lisäksi maahan saapuvat terveysturistit saavat alennuksia lentolippujen hinnoista.

Suomalaisten suosimassa lomakohteessa Alanyassa valmistuu tänä kesänä uusi valtionsairaala, jossa hoidetaan myös yksityispotilaita.

Haluamme tarjota eurooppalaisille matkailijoille erilaisia aktiviteetteja mieluummin kuin pelkkää aurinkoa ja biletystä.

Sükru CImrin

– Haluamme tarjota eurooppalaisille matkailijoille erilaisia aktiviteetteja, kuten terveysturismia, talvimatkailua sekä aktiivi- ja hyvinvointilomailua mieluummin kuin pelkkää aurinkoa ja biletystä, sanoo Alanyan matkailusäätiötä edustava hotellinomistaja Sükru Cimrin.

Viime vuonna terveysturismi toi Turkkiin 746 000 matkailijaa, valtaosa heistä Lähi-idästä, Pohjois-Afrikasta ja Persianlahden alueelta. Turkki on asettanut tavoitteeksi kasvattaa terveysturistien määrää viidenneksellä vuonna 2016.

Kyseessä on myös tuottoisa bisnes. Kun yhdestä venäläisturistista jää paikallisille matkailuyrittäjille keskimäärin 900 dollaria, terveyttään hoitavan matkailijan loppulasku kohoaa helposti 10 000 dollariin.

Lapsettomuushoitoja pareille ja hiussiirtoja kaljuuntuville

Matkanjärjestäjä Detur myy jo saksalaisturisteille valmismatkoja, joihin sisältyy Turkissa annettavia lapsettomuushoitoja yhteistyössä paikallisen sairaalan kanssa. Antalyassa toimivan yksityissairaalan kanssa alkaa yhteistyö, joka mahdollistaa rinta- ja nenäleikkaukset.

Deturin palvelulaatujohtaja Terhi Alanya Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Suomalaisturisteille tarjotaan täydellistä terveystarkastusta alanyalaisessa yksityissairaalassa.

– Palvelua ei ole juurikaan mainostettu, mutta meillä käy vuosittain jo satoja matkailijoita hoidattamassa itseään Alanyassa, ja odotamme terveysturismissa merkittävää kasvua, sanoo Deturin kohdepäällikkö Terhi Alanya.

Terhi Alanyan mukaan pian valmismatkaan sisältyvän hoitopaketin voi varata samalla kuin varsinaisen loman. Vielä tällä hetkellä paketit myydään erikseen ja terveyspalvelut ostetaan vasta paikan päällä. Eniten kysyntää on hammas- ja silmälääkärin palveluille.

Alanyan kaupungissa toimii Başkentin yliopiston yliopistosairaala, jossa hoidetaan vuosittain satoja ulkomaalaisia asiakkaita. Yliopistolla on useita sairaaloita eri puolilla Turkkia. Viime vuosina Başkent on saanut asiakkaikseen myös vakuutusyhtiöitä, jotka lähettävät potilaita hoidettavaksi Turkkiin.

– Meillä tehdään myös vaativia operaatioita, esimerkiksi hoidetaan vaikeita palovammoja, ja uutena on aloitettu unitutkimus, sanoo Başkentin kansainvälisestä markkinoinnista vastaava johtaja Gürol Birger.

Başkentin yliopistosairaala Alanyassa Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Başkentin yliopistosairaala on juuri sopinut italialaisen matkanjärjestäjän kanssa hiussiirtojen teosta sadalle henkilölle. Operaatiossa hiuksia kasvavan päänahan alueelta siirretään pala kaljuuntuneelle alueelle. Hoidon jälkeen potilas jatkaa varsinaista lomailua.

– Viime vuonna teimme hiussiirron 56 000 arabimaista kotoisin olevalle asiakkaalle, tämä on iso bisnes, sanoo Gürol Birger.

Eurooppalaiset vakuutusyhtiöt ohjaavat entistä enemmän asiakkaitaan omiin sairaaloihin, mutta yhä useammin maksusitoumuksen saa myös Turkissa tehtävään magneettikuvaukseen tai jopa leikkaukseen.

Esimerkiksi Ruotsista lähetetään Birgerin mukaan potilaita säännöllisesti hoitoon EU:n ulkopuolelle Turkkiin. Matkalle lähtee usein myös puoliso tai perhe, jotka viettävät lomaa samaan aikaan kun potilas saa hoitoa sairaalassa.

Eläkeläisille vanhainkoteja Alanyaan

Tärkeä osa terveysmatkailua ovat eläkeläiset, joiden määrä lisääntyy Euroopassa lähivuosina merkittävästi. Alanyan lääketieteellisen matkailun yhdistys käy neuvotteluja Saksan kanssa siitä, että Alanyassa voisi aloittaa toimintansa saksalaisille tarkoitettu vanhainkoti.

Başkentin yliopistosairaalan yksityishuone Kuva: Jari Tanskanen / Yle

– Alanyasta on lyhyt lentomatka Saksaan, ja omaiset voisivat helposti piipahtaa katsomassa omaisiaan, sanoo säätiön varapuheenjohtaja Ahmet Girgin.

Suunnitelmien taustalla on YK:n arvio, jonka mukaan yli 60-vuotiaiden määrä kaksinkertaistuu vuoteen 2050 mennessä ja yhä useampi elää yli 80-vuotiaaksi.

Tuolloin hoitopaikkoja ei yksinkertaisesti ole Saksassa tarpeeksi, ja jo nyt osa vanhuksista on muuttanut pysyvästi Thaimaahan perustettuihin yksityisiin vanhainkoteihin.

– Uskomme, että Alanya on vanhuksille ja omaisille helpompi ja edullisempi ratkaisu, sanoo Girgin.

Alanyassa asuntoja myyvä lappeenrantalainen yrittäjä Ahti Suokas sanoo, että myös suomalaisen palvelutalon rakentaminen Alanyaan tulee lähivuosina ajankohtaiseksi. Moni Alanyassa valmismatkalla käynyt suunnittelee eläkeiän koettaessa muuttamista Välimeren alueelle ainakin talvikuukausiksi. Yksityinen palvelutalo tarjoaisi niitä palveluita ja hoitoa, joita ikääntyvä voi tarvita, kun yksin ei enää pärjää omassa asunnossa.

– Alanyassa asuu talvella toista tuhatta suomalaista, heistä jopa 70 prosenttia on eläkeläisiä, sanoo Sunprime C-lounge -hotellin asiakaspalvelupäällikkö Minna Rautiainen-Cimrin.

Wellness-lomat ja terveysmatkailu

Nopeimmin suosiota lisäävät aktiivi- ja hyvinvointilomat, joihin sisältyy tarvittaessa myös terveyspalveluja.

Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Esimerkiksi Tjäreborg aloitti keväällä ensimmäisenä suomalaisena matkanjärjestäjänä Alanyassa wellness-lomat Sunprime C-loungessa ja tuo syksyllä Alanyaan ensimmäisen ryhmän syövästä toipuvia asiakkaita, joille räätälöidään hyvinvointiohjelmaa yhteistyössä lääkärin kanssa.

– Tavoitteena on tuottaa elämyksiä ja kokemuksia hyvinvoinnin kautta. Liikumme paljon erilaisissa ympäristöissä rannalla, vuorilla ja merellä, kuvailee matkan hyvinvointiohjelmaa suunnitteleva yrittäjä Janne Särmäkari.

Myös Detur on aloittamassa hyvinvointilomat Turkissa.

– Kyseessä ovat räätälöidyt lomat, joista jokainen voi valita mieleisensä aktiviteetit kymmenistä tarjolla olevista, kertoo kohdepäällikkö Terhi Alanya.