Epäillyn sarjahukuttajan uhrin kuolema tutkittiin jo aiemmin – luokiteltiin tapaturmaksi

Heinäkuisena yönä vuonna 2010 humalassa ollut mies meni nukkumaan rannalle vedettyyn veneeseen. Seuraavana aamuna hänet löydettiin kuolleena rantavedestä. Poliisi uskoo miehen joutuneen epäillyn sarjahukuttajan uhriksi.

Kotimaa
Poliisi
Petteri Paalasmaa / AOP

Yle Uutiset perehtyi hukkumiskuolematutkimukseen, jossa vuosina 2010–2011 Onnettomuustutkintakeskus poikkeuksellisesti tutki hukkumiskuolemia Suomessa.

Tutkimusvuoden aikana hukkui vuoden aikana 329 ihmistä. Heidän joukossaan on myös heinäkuussa 2010 hukkunut mies, jonka kuolemaa poliisi epäilee nyt tapoksi.

Tutkimuksessa todetaan tapauksesta, että aikuinen mies oli viettämässä aikaa seurueessa mökillä järven rannalla. Illan tai yön aikana mies oli mennyt nukkumaan rannalla olleeseen soutuveneeseen.

Aamulla hänet oli löydetty kuolleena rantavedestä veneen vierestä. Löydettäessä miehellä oli päällään verryttelyhousut.

Tapahtumahetkellä mies oli ollut erittäin vahvasti päihtynyt eli yli kahden promillen humalassa.

Kyseisen miehen kuoleman olosuhteet olivat epäselvät. Onnettomuustutkintakeskus kävi tapauksesta läpi poliisin ja oikeuslääketieteellisen kuolinsyyntutkimuksen tietoja. Tutkimuksessa tapaus luokiteltiin tapaturmaksi. Poliisin näkemys hukkumisen syystä on voinut olla erilainen kuin tutkimuksen tekijöillä.

Vastaavaa tutkimusta ei ole tehty aiemmin, eikä sen jälkeen. Selvityksen alla olivat ensisijaisesti tapaturmaiset hukkumiskuolemat. Tutkimuksen tarkotus oli kerätä tietoa aiheesta ja siten ennaltaehkäistä hukkumiskuolemia.

Pohjoiskarjalaisen miehen epäillään hukuttaneen kolme ihmistä. Poliisi epäilee miestä myös tapon yrityksistä, sillä esille on tullut tapauksia, joissa useita ihmisiä on ollut vaarassa hukkua.

Tapaukset ovat sattuneet Pohjois-Karjalassa yhdellä vesistöllä vuosina 2007–2014.

Poliisin esitutkinta asiasta on valmistunut. Tapaus menee seuraavaksi syyteharkintaan.