Investointihankkeita miljardin edestä – Kainuussa jo varauduttu Terrafamen kaivoksen sulkemiseen

Kainuun kuntien elinkeinotoiminnan kehittämisyhtiö on varautunut kaivostoiminnan loppumiseen Sotkamossa jo Talvivaara Sotkamon konkurssista asti.

talous
Terrafame
Terrafame

Samaan aikaan kun elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) kertoi Kainuussa sijaitsevan Terrafamen nikkelikaivoksen kohtalosta, oli Kainuun Edun (siirryt toiseen palveluun) toimitusjohtaja Antti Toivanen matkalla Brysseliin. Sattumaa, mutta hyvää tuuria, sillä Toivanen on Brysselissä puhumassa Euroopan komission käsittelyssä olevien kainuulaisten rahoitushakemusten puolesta ja alustamassa uusia.

Toivasen ohjelmassa on muun muassa neuvottelut European Globalisation Adjustment Fundin (siirryt toiseen palveluun) (EGF) kanssa. EGF antaa rahoitusta silloin kun tapahtuu iso rakennemuutos, jossa yrityksestä irtisanotaan vähintään 500 työntekijää tai kun yhdessä maakunnassa tai lähimaakunnassa tulee yhdeltä sektorilta merkittävää työttömyyttä.

– Tapaan myös muun muassa komissaari Jyrki Kataisen (kok.), kabinetista (siirryt toiseen palveluun) Miguel Gil-Tertren sekä DG Grow (siirryt toiseen palveluun)'n Astrid Bartelsin ja DG RTD (siirryt toiseen palveluun):n Magda de Carlin. Tavoitteena on valmistella päättäjiä ja samalla kysyä neuvoja yrityksille tarkoitetuista rahoitusmahdollisuuksista, joita ovat esimerkiksi InnovFin (siirryt toiseen palveluun) ja Cosme (siirryt toiseen palveluun).

Miljardin hankelistaa valmisteltu koko kevät

Antti Toivanen kertoi kuunnelleensa hallituksen päätöstä vakavalla mielellä, vaikka kokemusta kovista työttömyyttä kasvattavista uutisista maakunnassa ja yhtiössä on entuudestaankin.

– Mikäli kaivoksen alasajo toteutuu, se tarkoittaa sitä, että Kainuun Etu Oy:ssä tehdään töitä yötä päivää monta vuotta tilanteen korjaamiseksi. Näin tehtiin myös UPM:n ilmoitettua Kajaanin tehtaansa sulkemisesta syyskuussa vuonna 2008. Kirvestä tai klapikonetta ei ole heitetty kaivoon.

Toivaisen mukaan hyvää tahtoa on jo olemassa. EU:lta tullaan saamaan tukea eri muodoissa, myös suoraa tukea komissiolta, ja yrityksille ja toimijoille Kainuussa on tarjolla rahoitusta.

Kainuun Etu Oy:ssä tehdään töitä yötä päivää monta vuotta tilanteen korjaamiseksi.

Antti Toivanen

Puolitoista vuotta sitten Kainuun Etu varautui Sotkamossa kaivostoimintaa pyörittäneen Talvivaara Sotkamon konkurssiin, ja silloin Antti Toivanen kertoi, että uutta yritystoimintaa oli suunniteltu kaivostoiminnan tilalle jo yli vuosi. Tänä keväänä Toivanen kertoo kehitysyhtiön suunnitelleen investointihankkeita noin miljardin euron edestä.

– Olemme valmistelleet kaikessa hiljaisuudessa listaa korvaavista työpaikoista, jos kaivos suljetaan. Listauksessa ovat Kainuussa toimivien ja Kainuuseen sijoittuvien yritysten investoinnit työllisyysvaikutuksineen, ja ne voitaisiin kohtuullisilla valtion inventointituilla saada nopeutetusti käyntiin, Toivanen kertoo.

Ei mahdoton tehtävä

Antti Toivasen mukaan vastaava lista oli valmisteltu myös silloin, kun UPM:n ilmoitus paperitehtaan sulkemisesta annettiin. Vajaat puoli vuotta tehtaan lakkauttamisilmoituksesta julkistettiin tehdasalueelle perustetun yritysalueen nimi. Toivanen sanoo, että paperitehtaan lakkauttamisen jälkihoitoa voi pitää onnistumisena, vaikka urakka tuntui aikanaan mahdottomalta.

– Nyt ruvetaan käymään pikaisesti neuvotteluita, että millä ehdoilla nyt valmisteltuja hankkeita voidaan yrityksien toimesta nopeuttaa. Valtio on lupautunut tulemaan Kainuun tueksi, todennäköisesti se tarkoittaisi 35 prosentin pienten, 25 prosentin keskisuurten ja 15 prosentin suurten yritysten investointitukia. Maakunnan kehittämisrahaa voi tulla myös. Nämä molemmat keinot olivat käytössä myös vajaat kahdeksan vuotta sitten.

Kajaanin entinen UPM:n tehdas.
Kajaanin entinen UPM:n tehdas sijaitsee Tihisenniemellä. Teollisuusalue tunnetaan nykyisin nimellä Renforsin ranta.Yle

Toivanen arvioi, että Kajaaniin suunniteltu KaiCell-biotehdas (siirryt toiseen palveluun) olisi toteutuessaan suurin piirtein samansuuruinen kuin muut yritykset yhteensä. Hänen mukaansa valtio voisi olla osakkaan myös KaiCell-hankkeessa. Mukana on biotalouden lisäksi muun muassa matkailua ja kaivannaisteollisuutta.

– Se vaatii kuitenkin aktiivisuutta. Jos haetaan todella isoja rahamääriä, vaatii se valtiovallan tuen ja määrätietoista sitoutumista. Eino Leinoa mukaellen: kun löytyy tahto, löytyy voima, tuo aattehen aateloima, Antti Toivanen kertoo Brysselistä.

Päivitetty 26.5.2016 klo 13:55: St1:n biotuotetehdas korjattu KaiCell-biotehtaaksi artikkelin lopussa.