Tuomio Ruotsissa: EU-siirtolaisella on oikeus sosiaaliavustukseen

EU-siirtolaisen perheineen katsottiin asettuneen asumaan Ruotsiin, sillä naisen lapset olivat aloittaneen koulunkäynnin.

Ulkomaat
Kuokkalan yhtenäiskoulussa kokeillaan kirjatonta opetusta.
Jarkko Riikonen / Yle

Malmöläisen hallintotuomioistuimen mukaan EU-siirtolaisilla on oikeus sosiaaliavustukseen Ruotsissa, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun).

Tuomio koskee Eslövin kunnassa asuvaa EU-siirtolaista, joka jäi työttömäksi lyhyen työsopimuksen jälkeen. Naisen lapset olivat aloittaneet koulunkäynnin sillä aikaa, kun hän oli työllistetty.

Työttömäksi jäätyään EU-siirtolainen haki toimeentulotukea, mutta sitä ei myönnetty. Kunta perusteli päätöstä sillä, että EU-siirtolaisen oleskelulupa Ruotsissa päättyisi puoli vuotta työsopimuksen loppumisen jälkeen.

Malmön hallintotuomioistuimen mielestä toimeentulotukea olisi kuitenkin pitänyt maksaa lasten edun vuoksi. Koska lapset olivat aloittaneet koulun, perheen katsotaan asettuneen asumaan Eslöviin.

Hallinto-oikeus viittaa tuomionsa perusteluissa EU-tuomioistuimen päätökseen, joka koskee vastaavanlaista tapausta. Ruotsissa on muitakin kuntia, jotka ovat tarjonneet koulupaikkoja EU-siirtolaisten lapsille.

– Hallinto-oikeuden tuomio ei ole ennakkotapausluonteinen, mutta on sääli, ettei kunta ole valittanut tuomiosta korkeampaan oikeusasteeseen, sanoo asianajaja Mia Hemmestad Ruotsin kuntien ja maakäräjien liitosta SVT:lle.