1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Bob Dylan

Kun Bob Dylan kitaran suomensukuiselta osti – yli 50 vuotta fanittanut Lasse Lehmus kertoo

Tiesitkö, että Bob Dylan osti aikoinaan kitaran suomalaissukuiselta Hautalalta Minnesotan Hibbingissä. Tiesitkö, että hänen teiniajan tyttöystävänsä oli suomalaissukuinen. Näin kertoo -60 luvulta saakka Dylania fanittanut Lasse Lehmus.

Bob Dylan
Bob Dylan tupakka suussa ja aurinkolasit silmillään. Taustalla mies kuvaa elokuvakameralla.
Bob Dylan tuli suurelle yleisölle tutuksi dokumenttielokuvan klassikosta Don't Look Back.AP Graphics Bank

Lehmuksen mukaan Duluthissa syntynyt Dylan muutti Minnesotan pohjoisosassa olevalle Hibbingin kaivospaikkakunnalle. Alue oli yksi niistä, jonne oli sukupolvi – kaksi aiemmin muuttanut suomalaisia mainareiksi ja muihin töihin. Näitten jälkeläisiin hänellä oli vahvoja kytköksiä, sanoo Lasse Lehmus. Hän on seurannut Dylanin uraa ja perehtynyt tähden elämään vuosikymmenien ajan.

Parit tarinat

– Ehkä ensimmäinen kytkös suomalaissyntyisiin oli se, kun Dylan osti ensimmäisen kunnon kitaransa Hautala-nimiseltä mieheltä. Howard Sounesin kirjoittamassa elämänkerrassa kerrotaan, että Hautala tuskin osasi englantia. Mutta hänellä oli hyvät katalogit, joista hän näytti kavereille, että tätä hän voi tilata.

Dylan tilasi sitten Supra -nimisen kitaran, joka oli hänen ensimmäinen kunnollinen kitaransa, kertoo Lehmus.

– Ensimmäinen kitara oli vanhemmilta salaa tavaratalosta ostettu, mutta se oli huono.

Seuraava tarina liittyy Bob Dylanin seurusteluun.

– Hän oli 16-vuotias Hibbingin High Schoolissa, kun hän tapasi suomalaislähtöisen opiskelijan, Echo Star Helstromin. Siitä sitten syntyi hänen ensimmäinen merkittävä rakkaussuhteensa ja sitä kesti toista vuotta.

Lasse Lehmus kertoo historioitsijoiden olevan erimielisiä Echo Starin vaikutuksesta Dylanin tuotantoon.

– Dylan itse on sanonut, että tämä tyttö oli hänen inspiraationsa kappaleeseen Girl from the North Country. Joka nyt tällä uudella suomalaislevyllä on käännetty Lapin tytöksi. Tekijät eivät käännöstä tehdessään varmaan tienneet, kuinka aika oikeassa olivat.

Myös Dylanin varhaisissa bändikavereissa oli suomalaisverta.

– Se oli high school-aikaa edelleen, 1957–59. Silloin ensimmäinen bändi oli the Golden Chords ja he esiintyivät siellä koulussa. Silloin Dylan oli myös kiinnostunut moottoripyöristä ja yksi hänen prätkäkaverinsa oli bändin suomalaislähtöinen rumpali ja perustaja Leroy Hoikkala.

Lasse Lehmuksen mukaan Dylan viihtyi suomalaispiireissä.

– Hänen mielestään suomalaiset olivat koruttomia, mutta rehtejä ja reiluja. Dylanhan itse oli hieman poikkeava henkilö, joka ei viihtynyt tavanomaisissa piireissä, vaan hänen piti aina tehdä asiat niin kuin hän itse näki. Siinä mielessä hän sopeutui hyvin tähän jääräpäiseen suomalaiskansaan. Aika paljon hänellä on tällaisia kytköksiä, mutta ne tulevat harvoin esiin.

Runsaat 50 vuotta fanina

Kokkolalainen Lasse Lehmus sanoo olevansa Dylanin fani jo -60 luvulta saakka. Hän sanoo viehättyneensä miehen lauluissa sanoihin.

– Ehdottomasti tekstit, osasin jo silloin jostakin ihmeen syystä englantia ja sanat kiehtoivat. Dylaniahan pidetään usein protestitekstien tekijänä. Hänellä oli terävää yhteiskuntakritiikkiä. Mutta kyllä hänellä oli myös koskettavia, romanttisia ja tunteisiin vetoavia, yleensä inhimillisiä tekstejä.

– Musiikki on sitten mitä se on, jos näin sanotaan. Dylan vetelee usein oman osuutensa lauluilla yhdellä tai kahdella otolla ja muut saavat tehdä musiikin. Niin kuin haluavat.

Lue seuraavaksi