1. yle.fi
  2. Uutiset

Raportti moittii Clintonia yksityisen sähköpostin käytöstä

Sisäinen tarkastusraportti totesi, että ulkoministeriössä on ollut jo pitkään vakavia puutteita muun muassa sähköpostikäytännöissä.

Ulkomaat
Hillary Clinton puhuu.
Hillary Clintonin tie Valkoiseen taloon näyttää mutkistuvan väitettyjen terveysongelmien takia. Peter Foley / EPA

Keskiviikkona julkistettu Yhdysvaltain ulkoministeriön sisäinen tarkastusraportti moittii maan entistä ulkoministeriä Hillary Clintonia hänen tavastaan käyttää yksityistä sähköpostiaan työasioiden hoitamiseen.

Raportin mukaan yksityisen sähköpostin käyttäminen rikkoi hallinnon sääntöjä, eikä ulkoministeriön turvallisuusosasto ollut hyväksynyt sitä. Raportin mukaan Clintonilla olisi ollut velvollisuus kysyä lupaa käytäntöön, mutta sitä ei kuitenkaan olisi annettu, koska yksityisen sähköpostin käyttäminen olisi turvallisuusuhka.

Clintonin avustajat tyrmäsivät kahdesti yksityisen sähköpostin käytöstä esitetyt huolet, sanoen esimerkiksi, että lakiosasto oli selvittänyt asiaa ja hyväksynyt sen, eikä käytännöstä keskusteltaisi enää.

Ulkoministeriö ei myöskään suoraan kieltänyt Clintonia käyttämästä yksityistä sähköpostia. Ulkoministeriö totesi raportin julkistamisen jälkeen, että se oli jo ottanut käyttöön useita siinä mainituista suosituksista. Ministeriön tiedottajan mukaan hallinnon virkamiehet eivät ymmärtäneet, miten laajasti Clinton käytti yksityistä sähköpostiaan virka-asioiden hoitamiseen.

Ongelmat olemassa jo Clintonin edeltäjien aikaan

Raportissa todetaan, että ulkoministeriössä oli "pitkäkestoisia ja järjestelmällisiä heikkouksia sähköisen viestinnän ja rekisterienpidon suhteen". Heikkoudet olivat olemassa jo ennen Clintonin aikaa, raportissa sanottiin.

Tarkastusraporttia varten haastateltiin nykyistä ulkoministeriä John Kerryä sekä entisiä ulkoministereitä Colin Powellia, Condoleezza Ricea sekä Madeleine Albrightia. Clinton ja hänen lähimmät avustajansa kieltäytyivät haastattelusta raporttia varten.

Selvityksessä kävi ilmi, että myös republikaaneja edustanut Colin Powell käytti yksityistä sähköpostiaan työasioiden hoitamiseen. Raportin mukaan Clintonin virheet asiassa olivat kuitenkin hänen edeltäjiään vakavampia. Hänen ministerikaudellaan 2009-2013 oli otettu käyttöön tiukemmat kyberturvallisuutta koskevat säädökset.

"Ei todisteita tietomurroista"

Raportti paljastaa, että hakkerointiyritykset pakottivat Clintonin keskeyttämään sähköpostin käytön vuonna 2011. Clintonin edustajien mukaan ei ole kuitenkaan olemassa todisteita siitä, että hänen käyttämälleen sähköpostipalvelimelle olisi koskaan murtauduttu. Myös liitovaltion poliisi FBI tutkii asiaa.

Clintonin edustajien mukaan raportista käy ilmi, ettei hänen toimintansa poikennut hänen edeltäjistään.

– Vastoin jo jonkin aikaa liikkuneita vääriä huhuja raportti toteaa, että Clintonin tapa käyttää yksityistä sähköpostiaan oli yleisesti tiedossa ministeriössä, julkistetussa lausunnossa todetaan.

Clinton on sanonut, ettei hän koskaan käsitellyt salaisia asioita yksityiseltä sähköpostitililtään lähettämissään sähköposteissa.

Republikaanit kritisoivat Clintonia sähköpostikohun vuoksi

Samoin keskiviikkona romanialainen hakkeri myönsi yhdysvaltalaisoikeudessa syyllistyneensä identiteettivarkauteen sekä murtautuneensa muun muassa Bushin perheen tietokoneille. Aiemmin tässä kuussa hän väitti myös pystyneensä helposti murtautumaan Clintonin sähköpostipalvelimelle. Viranomaiset eivät kuitenkaan ole voineet vahvistaa väitettä.

Republikaanit ovat jo pitkään käyttäneet sähköpostikohua lyömäaseena Clintonia ja tämän presidenttiehdokkuuskampanjaa vastaan. Clintonin vastustajat sanovat, että Clinton ei ole ollut rehellinen sähköpostin käytöstään ja heidän mukaansa raportti todistaa, ettei tämä ole tarpeeksi luotettava tai pätevä ylipäälliköksi.

Joidenkin analyytikkojen mukaan nyt julkaistu raportti saattaa kuitenkin mahdollistaa sen, että Clinton voi viimein jättää sähköpostikohun taakseen.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi