1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kakolan vankilan huumepytty uusiokäyttöön Köyliöön: "Huumeseulonnan hygieniataso noussut melkoisesti"

Turun Kakolan entisen vankilan huumeita seulova wc-järjestelmä oli vuosia turistien ihailtavana. Laitteisto vietiin viime vuonna Satakuntaan Köyliön vankilaan.

Köyliön vankilan huumeseulontapönttö järjestelmineen on kotoisin Kakolasta. Kuva: Joona Haarala / Yle

Kuuluisan Turun Kakolan vankilan esineistöä on siirretty uusiokäyttöön Köyliön vankilaan. Kakolasta Köyliöön siirrettiin vuosi sitten esimerkiksi huumeidenseulontaan tarkoitettu wc-järjestelmä. Tätä ennen wc-istuin putkistoineen oli vuosia Kakolan opastettujen kierrosten vetonaula.

Kakolan vankila lakkautettiin vuonna 2007. Laitteisto on tähän mennessä toiminut moitteettomasti uudessa sijoituspaikassa.

– Tiedossani on vain kaksi tapausta, joissa ulostetta on tutkittu. Päihdekontrolleissa virtsanäytteitä otetaan Satakunnan vankilassa noin tuhat vuodessa, kertoo Satakunnan vankilan Köyliön osaston apulaisjohtaja Kari Minkkinen.

Huumeita kehon sisällä

Entinen Köyliön avovankila muuttui suljetuksi vuonna 2012. Tämän myötä myös päihdeongelmat lisääntyivät.

Vankiloissa ruumiin sisälle piilotetut huumeet ovat ongelma useimmiten silloin, kun vanki ilmoittautuu ensimmäisen kerran vankilaan. Vessajärjestelmää käytetään, kun kropan sisälle piilotetut huumeet halutaan saada esille.

– Kyllä silloin ollaan siinä tilanteessa, että on käyty lääkärin tarkastuksessa ja kuvantamisessa. Silloin on kyse enemmänkin siitä, että elimistö saadaan tyhjennettyä.

Kari Minkkinen ei suostu kertomaan, miten esimerkiksi huumenyssykät on seulottu ennen Kakolan vanhan laitteiston asentamista.

– Kaikkia yksityiskohtia en halua paljastaa, mutta kyllä tässä melkoinen hygieniatason nousu on tapahtunut, Minkkinen naurahtaa kuivasti.

Kakolasta tuotu muutakin tavaraa

Köyliössä on myös muuta tavaraa Kakolan vankilasta.

Kuva: Joona Haarala / Yle

– Kun muutuimme avovankilasta suljetuksi, niin porttirakennelmia ja etenkin ajoportteja ja muita asioita tuotiin Kakolasta tänne yhteistyössä Senaatti-kiinteistöjen kanssa, Minkkinen kertoo.

Kakolan vankila myytiin viime vuonna, joten Turun legendaarisen vankilan esineistöä tai rakenteita tuskin nähdään tulevaisuudessa muissa vankiloissa.