Yhdysvaltain wc-kiista kärjistyy edelleen – yksitoista osavaltiota haastaa liittovaltion oikeuteen

Osavaltiot syyttävät liittovaltiota lakien muuttamisesta "hallinnollisella määräyksellä", jolla ei ole laillista perustaa. Kiista alkoi Pohjois-Carolinan säädettyä lain, jonka mukaan transihmisten pitää käyttää sille sukupuolelle tarkoitettua wc:tä, mikä heidän syntymätodistuksessaan on.

Ulkomaat
Sukupuoli-identiteetistä vapaan wc:n kyltti Kalifornian San Diegossa.
Sukupuoli-identiteetistä vapaan wc:n kyltti Kalifornian San Diegossa.Jason Szenes / EPA

Yksitoista Yhdysvaltain osavaltiota haastaa liittovaltion oikeuteen transihmisten vessakiistaan liittyen. Osavaltiot haluavat haasteen avulla kumota liittovaltion asiasta antaman ohjeistuksen.

Haasteessa ovat mukana Teksasin, Alabaman, Wisconsinin, Länsi-Virginian, Tennesseen, Oklahoman, Louisianan, Utahin ja Georgian osavaltiot, Arizonan opetushallinto ja Mainen kuvernööri sekä koulupiirejä Teksasista ja Arizonasta. Vastaajina ovat paitsi liittovaltion hallinto myös useat sen virastot sekä virkamiehet.

Haasteessa pyydetään tuomaria kumoamaan liittovaltion määräys laittomana. Osavaltiot syyttävät liittovaltiota lakien muuttamisesta "hallinnollisella määräyksellä". Niiden mukaan liittovaltion ohjeistuksella ei ole laillista perustaa.

– Vastaajat ovat toimineet salaliitossa muuttaakseen työpaikat ja oppilaitokset ympäri maata massiivisen sosiaalisen kokeen laboratorioiksi, pitäen pilkkanaan demokraattista prosessia jyräten perustavanlaatuiset oikeudet yksityisyyteen sekä maalaisjärkeen perustuvat käytännöt lapsien suojelemiseksi, haasteessa todetaan.

"Haaste vastustaa hallinnon tapaa polkea perustuslakia"

Osavaltioista yhdeksässä on republikaaninen kuvernööri. Teksasin republikaaninen kuvernööri Greg Abbott vahvisti haasteen jo muutama tunti ennen kuin osavaltion oikeusministeri julkisti asian virallisesti.

– Haaste on kohdistettu Obaman hallinnon tapaan polkea Yhdysvaltain perustuslakia, Abbot sanoi.

Teksas johtaa haasteen esittäjien joukkoa, mikä joidenkin arvioiden mukaan ei ole yllätys. Abbot haastoi Obaman hallinnon oikeuteen yli 20 kertaa ollessaan osavaltion oikeusministerinä. Hänen seuraajansa on jatkanut samalla tahdilla.

Kiista alkoi Pohjois-Carolinasta

Kiista alkoi, kun Pohjois-Carolina ensimmäisenä osavaltiona sääti maaliskuussa lain, joka velvoitti transihmiset käyttämään sille sukupuolelle tarkoitettua wc:tä, mikä heidän syntymätodistuksessaan on, eikä sukupuoli-identiteettinsä mukaista wc:tä.

Pohjois-Carolinan laki koski useiden muiden julkisten rakennusten lisäksi myös esimerkiksi kouluja.

Liittovaltio haastoi Pohjois-Carolinan oikeuteen sanoen, että sen säätämä laki rikkoi aiempaa kansalaisoikeuslakia. Osavaltio nosti tämän jälkeen vastakanteen liittovaltiota vastaan.

Toukokuussa liittovaltio lähetti kaikille maan koulupiireille ohjeistuksen, jossa muistutettiin, etteivät koulut saa syrjiä oppilaitaan myöskään heidän sukupuoli-identiteettinsä perustuen. Sen mukaan transihmisten pitäisi saada käyttää valitsemaansa wc:tä.

Ohjeistuksessa todettiin, että vaikka sillä ei ole varsinaista lain voimaa, sen vastustajat saattaisivat joutua haastetuksi oikeuteen tai menettää liittovaltion rahoitusta.

Teksas valmis menettämään miljardeja liittovaltion rahaa

Lain kannattajien mukaan sitä tarvitaan naisten ja lasten suojelemiseksi ahdistelijoilta ja seksuaalirikollisilta. Yhdysvaltain oikeusministeriön ja lain vastustajien mukaan kuvatunlainen uhka on äärimmäisen epätodennäköinen ja laki on sen lisäksi syrjivä.

Yhdysvaltain oikeusministerin Loretta Lynchin mukaan "maan kouluissa ei ole sijaa syrjinnälle". Teksasin apulaiskuvernööri puolestaan on aiemmin todennut, että osavaltio on ennemmin valmis menettämään 10 miljardin dollarin edestä liittovaltion rahoitusta opetusjärjestelmälleen, kuin suostua noudattamaan liittovaltion ohjeistusta.

Lähteet: Reuters, AP, AFP