Tuhansia siviilejä Isisin loukussa Irakissa ja Syyriassa

Vain satoja ihmisiä on päässyt pakenemaan, ja kymmeniä tuhansia on edelleen saarrettuna taistelujen keskellä Fallujassa ja Raqqassa.

Ulkomaat
Sunnitaistelijoista koottu "Fallujan kilpi"-ryhmä taistelee Irakin armeijan rinnalla Isisiä vastaan. Kuvassa taisteluharjoitukseen osallistuvia  sunnitaistelijoita 12.4. 2016.
Sunnitaistelijoista koottu "Fallujan kilpi"-ryhmä taistelee vapaaehtoisena Irakin armeijan rinnalla Isisiä vastaan. Kuvassa taisteluharjoitukseen osallistuvia sunnitaistelijoita 12.4. 2016.Nawras Aamer / EPA

Irakissa ja Syyriassa taistelujen keskelle joutuneiden siviilien ahdinko kasvaa.

Irakin armeija liittolaisineen aloitti maanantaina suurhyökkäyksen terroristijärjestö Isisin hallussa olevaan Fallujan kaupunkiin. Syyriassa taas käynnistyi tiistaina kurdien ja arabitaistelijoiden suuroperaatio Raqqan maakunnan pohjoisosan valtaamiseksi Isisiltä.

Taistelujen keskellä on tuhansia siviilejä. Pelastakaa Lapset -järjestö raportoi, että Irakin Fallujasta on päässyt pakenemaan vain 700 ihmistä tuhansien jäädessä kaupunkiin. Naapurikaupungin viranomaisten mukaan Isis uhkaa kuolemalla ihmisiä, jotka yrittävät lähteä pakoon. Fallujan sairaalalähteiden mukaan hyökkäyksen alettua jo 26 siiviliä ja 17 sotilasta on kuollut.

Syyriassa kurdijoukkojen mukaan Isis käyttää siviilejä ihmiskilpinä ja estää näitä pakenemasta taistelualueilta. Paikallinen aktivistijärjestö kertoi Twitterissä, että Isis on sulkenut Raqqan kaikki linja-autoasemat, jotta ihmiset eivät pääse lähtemään kaupungista.

Fallujassa, Raqqassa ja Isisin tärkeässä Irakin linnakkeessa Mosulissa on edelleen kymmeniä tuhansia ihmisiä vaikeissa oloissa levottomuuksien keskellä.

Lähteet: AP, Reuters