Talouskriisi aiheuttanut jopa 500 000 syöpäkuolemaa

Uuden tutkimuksen mukaan työttömyys, julkisen terveydenhuollon menot ja syöpäkuolemat ovat yhteydessä toisiinsa.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Maailman talouskriisi on voinut aiheuttaa 500 000 ylimääräistä syöpäkuolemaa vuosina 2008–2010, ilmenee kansainvälisen tutkimusryhmän tutkimuksesta.

Talouskriisin takia ihmiset eivät ole päässeet hoitoon työttömyyden ja terveydenhuoltoon kohdistuneiden leikkausten takia.

Tutkimusjohtaja Mahiben Maruthappu Imperial College London -yliopistosta kertoi, että pelkästään varakkaissa OECD-maissa talouskriisi on ollut yhteydessä yli 260 000 syöpäkuolemaan.

– Luku osoittaa, että maailmanlaajuisesti ylimääräisiä syöpäkuolemia on voinut tulla yli puoli miljoonaa näiden vuosien aikana.                                     

EU-maissa syöpään on kuollut arviolta 160 000 ihmistä, jotka eivät tutkijoiden mukaan olisi muuten menehtyneet tuona aikana. Yhdysvalloissa vastaava luku on 18 000.

Tutkimusaineistona yli kaksi miljardia ihmistä 20 vuoden ajan

Maruthappun mukaan syöpä on yksi maailman yleisin kuolinsyy, joten on äärimmäisen tärkeä ymmärtää taloustilanteen vaikutukset syövän ehkäisyyn.

Tutkijaryhmä käytti Maailman terveysjärjestön WHO:n ja Maailmanpankin tilastoja, jotka kattoivat yhtensä yli kaksi miljardia ihmistä yli 70 maasta. Tutkimuksessa vertailtiin työttömyyslukuja, julkisen terveydenhuollon kuluja ja syöpäkuolemia keskenään vuosina 1990–2010.

Tuloksena oli, että jokainen lisäprosentti työttömyysasteeseen lisäsi 0,37 syöpäkuolemaa 100 000 ihmistä kohti.