1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Muistatko lerput? Yhdysvaltain ydinsalaisuuksille 1970-luvun disketit ovat käypää tavaraa

Pentagonissa tallennetaan mannertenvälisten ohjusten koordinointiin liittyvää tietoa koneelle, joka oli uutuus vuonna 1976 ja käyttää tuonaikaisia pehmeitä levykkeitä.

Yhdysvaltain asevoimat käyttää atomien voimaa aseissa ja energianlähteenä. Ydinvoimalla kulkee muun muassa tämä lentotukialus USS Nimitz, joka tässä kuvassa on Busanin satamassa Etelä-Koreassa. Kuva: Jeon Heon-Kyun / EPA

Yhdysvalloilla on Venäjän ohella maailman suurin ydinpelote, jota maa on modernisoinut tuntuvasti sitten 1970-luvun. Yksi asia ei kuitenkaan ole muuttunut, kertoo tuore viranomaisselvitys: osa ydinaseistusta koordinoivista tiedoista on edelleen varastoitu niin sanotuille lerpuille, vuosikymmenten takaisille taipuisille tietokonelevykkeille.

Lerput siirtyivät tavallisten ihmisten käytöstä jokseenkin historiaan jo niin kauan sitten, että jo kokonaiselle sukupolvelle ne ovat aivan outoa tavaraa. Yhdysvaltain useissa ministeriöissä kuitenkin ovat yhä monin paikoin käytössä.

Hallinnon vastuukysymyksiä selvittävä elin GOA on huolissaan vanhentuneesta järjestelmästä ja sanoo, että pikainen päivittäinen on kipeästi tarpeen – ei vähiten puolustusministeriössä Pentagonissa.

Siellä lerpuille tallentava tietokone on käytössä muun muassa mannertenvälisten ohjusten ja ydinpommikoneiden toiminnan koordinoinnissa. Tietokone on IBM:n uutuus vuodelta 1976.

– Järjestelmä on käytössä, koska se toimii edelleen, sanoo ministeriön edustaja everstiluutnantti Valerie Henderson.

Asteittain uuteen aikaan

Henderson kertoo, että laajoja uudistuksia on kuitenkin käynnissä ja lerpuista aiotaan luopua ensi vuoden aikana. GAO:n raportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Pentagon siirtyy täysin uuteen aikaan vuoteen 2021 mennessä.

Nykyisellään Yhdysvaltain keskushallinnolta menee paljon enemmän rahaa tietokonejärjestelmiensä ylläpitoon kuin kehittämiseen ja modernisointiin, GOA sanoo.

Viime vuonna käyttöön ja huoltoon kului miltei 55 miljardia euroa. Uudistuksiin käytettiin hieman yli 17 miljardia, GOA kertoo.