1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

G7-maiden johtajat kokoontuivat šintouskonnon pyhään paikkaan

Talous ja terrorismi ovat pääaiheita Japanissa järjestettävän huippukokouksen asialistalla.

Ulkomaat
Italian pääministeri Matteo Renzi, Saksan liittokansleri Angela Merkel, hdysvaltain presidentti Barack Obama, Japanin pääministeri Shinzo Abe ja Ranskan presidentti François Hollande  aloittivat G7-kokouksen istuttamalla puita.
Italian pääministeri Matteo Renzi, Saksan liittokansleri Angela Merkel, hdysvaltain presidentti Barack Obama, Japanin pääministeri Shinzo Abe ja Ranskan presidentti François Hollande aloittivat G7-kokouksen istuttamalla puita. Michael Kappeler / EPA

Maailman johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän huippukokous on alkanut Japanissa šintouskonnon pyhimmällä paikalla.

Pääministeri Shinzo Abe otti Yhdysvaltain, Saksan, Ranskan, Britannian, Italian ja Kanadan johtajat vastaan Ise-Shimassa Keski-Japanissa. Paikka on omistettu šintolaisuuden auringonjumalalle.

Kaksipäiväisen kokouksen pääaiheita ovat maailmantalouden tila ja terrorismin uhka. Myös Kiinan uhitteleva käytös Itä- ja Etelä-Kiinan merillä on asialistalla. Kiina on jo ehtinyt vastata kehottamalla G7:ää pitämään näppinsä irti Kiinan asioista.

Kokouksen eurooppalaiset osanottajat haluavat keskustelua myös Euroopan turvapaikanhakijatilanteesta, ja myös Britannian lähestyvän EU-kansanäänestyksen ennakoidaan puhuttavan kokousväkeä.

Uskonnollinen kokouspaikka herättää kritiikkiä

Abe tervehti vieraitaan sanomalla toivovansa, että pyhä paikka avaa heille ikkunan Japanin kulttuurin sydämeen. Šintolaiset uskovat, että kaikella, niin kivillä kuin puilla, maalla ja taivaalla, on oma henkensä tai jumalansa.

Abe on saanut myös kritiikkiä kokouspaikan valinnasta. Arvostelijoiden mukaan hän yrittää ujuttaa uskonnon ja vanhat arvot takaisin politiikkaan.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama käy kokouksen jälkeen perjantaina Hirošimassa, ensimmäisenä Yhdysvaltain istuvista presidenteistä.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi