Ministeri Orpo: Useita kymmeniä vastaanottokeskuksia suljetaan

Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan turvapaikanhakijoiden määrän uutta kasvua ei ole näköpiirissä. Suunnitelmissa on vähentää noin 10 000 vastaanottopaikkaa.

turvapaikanhakijat
Petteri Orpo
Petteri OrpoYle

Sisäministeri Petteri Orpon mukaan Suomeen ei ole pitkiin aikoihin, kuukausiin, tullut turvapaikanhakijoita juurikaan.

Verkkoa tiivistetään ja parhaat jäävät jäljelle.

Sisäministeri Petteri Orpo

Ministeriö aloitti jo viime syksynä maahanmuuttoviraston kanssa varautumisen hakijamäärien laskuun, ja vastaanottokeskukset on käyty läpi taloudellisuuden, toiminnallisuuden ja turvallisuuden näkökulmasta keskusten määrän vähentämiseksi.

– Päätöksiä on jo tehty noin 10 000:sta vastaanottokeskuspaikasta, joka tarkoittaa kymmenien vastaanottokeskusten sulkemista. Sitä kautta verkkoa tiivistetään ja parhaat jäävät jäljelle.

Orpon mukaan tavoitteena on, että jokaisessa maakunnassa olisi vähintäänkin yksi vastaanottokeskus. Keskuksen pitäisi olla sellainen, jota pystytään tarpeen vaatiessa laajentamaan ilman tarvetta etsiä uusia tiloja.

Yksittäisten vastaanottokeskuksen kohdalta Orpo ei vielä osaa sanoa, mitä päätös tarkoittaaa.

Mahdollisia uusia reittejä pidetään silmällä

Orpon mukaan turvapaikanhakijoiden tilannetta seurataan tarkasti, esimerkiksi tapahtumia Euroopan rajoilla pidetään päivittäin silmällä.

Tällä hetkellä olen levollisin mielin.

Sisäministeri Petteri Orpo

– Tilannehan ratkaistaan Etelä-Euroopassa. Nyt ainakin näyttää, että Turkki–Kreikka -sopimus pitää, vaikka sitä ei ole kunnolla päästy panemaan käytäntöön eli Turkista Kreikkaan ei juuri tule turvapaikanhakijoita.

Libyasta ja Tunisiasta pyrkii Italiaan runsaasti turvapaikanhakijoita, mutta Orpon mukaan heidän lähtömaansa ovat sellaisia, että he tuskin saisivat Suomesta turvapaikkaa.

– Pidän epätodennäköisenä, että nämä ihmiset lähtisivät aina Suomeen asti. Juuri tällä hetkellä näyttää hyvältä, mutta tietenkin seuraamme päivittäin taahtumia Euroopan rajoilla, jos syntyy uusia reittejä. Tällä hetkellä olen levollisin mielin.

Ministeri vieraili Jyväskylässä keskiviikkona.

Petteri Orpoa haastatteli Terhi Pirilä-Porvali.