Näyttelijä kauhistui hoitokodissa: "Jos eläimiä kohdeltaisiin kuin vanhuksia, se olisi heti lehtien lööpeissä"

Näyttelijä Turkka Mastomäki kertoi Ylen aamu-tv:ssä kokemuksiaan Alzheimeria sairastavan isänsä hoidosta. Viime perjantaina näyttelijä esimerkiksi löysi isän sänkyyn sidottuna ja ulosteidensa sotkemana tamperelaisesta hoitokodista. Hoitohenkilökunnan liian pienet resurssit johtavat Suomessa hurjiin hoitotarinoihin.

Aamu-tv
Selja Paavola ja Turkka Mastmäki.
Vanhustenhoidon tila puhuttaa. Maanantaina julkaistu Valviran selvitys kertoo karua kieltään vanhusten kaltoinkohtelusta. Asiasta puhumassa Superin puheenjohtaja Silja Paavola ja näyttelijä Turkka Mastomäki.

Näyttelijä Turkka Mastomäkeä odotti viime perjantaina ikävä näky tamperelaisessa hoivakodissa. Alzheimeria sairastava isä oli maannut useita tunteja omassa ulosteessaan sänkyyn sidottuna. Mastomäki ei jäänyt voivottelemaan tilannetta, vaan vei isänsä nopeasti suihkuun.

– Kuulopuheiden mukaan hän oli maannut siinä tilassa jo kuusi tuntia, jonka aikana hänet oli myös syötetty sänkyyn. Kun saavuin paikalle, sekä isä että sänky oli tuhraantunut ulosteeseen ja kaksi hoitajaa yritti putsata sitä paperilla. Sanoin hoitajille, että jos minä nappaan isän nyt ylös ja vien hänet suihkuun. Pari hoitajaa tuli auttamaan minua, Mastomäki kertoi torstaina Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Isän näkeminen siinä tilassa oli Mastomäen mukaan surullista, mutta ei varsinaisesti yllättänyt miestä. Samankaltainen tilanne oli tullut jo vastaan aikaisemminkin.

– Isä oli pari vuotta sitten yksityisessä hoitokodissa, jossa hoito oli jotain ihan hirveää. Hoitajat ja sijaiset vaihtuivat jatkuvalla syötöllä, eikä potilaiden ja hoidettavien välille ehtinyt syntyä minkäänlaista hoitosuhdetta. Me emme yksinkertaisesti pystyneet jättämään isää sinne.

Mastomäki yritti perheineen hoitaa isää hetken kotona, mutta tämä kävi perheelle liian raskaaksi. Lopulta isä päätyi nykyiseen hoitokotiinsa, jossa hoitajien kädet eivät myöskään tahdo riittää kaikkien 16 muistisairaan hoitamiseen. Vierailullaan Mastomäki todisti myös esimerkiksi, kuinka toinen muistisairas tönäisi toisen vasten pöydän kulmaa.

– Siellä on ollut noin kolme hoitajaa paikalla aina silloin, kun olen siellä itse käynyt. Muistisairaiden kohdalla ehtii jo pienessä hetkessä tapahtua paljon. Ei tällaisilla resursseilla ole kerta kaikkiaan mahdollista antaa sellaista hoitoa, mitä potilaat tarvitsisivat. Jos eläimiä kohdeltaisiin Suomessa tällä tavalla, se olisi varmasti päätynyt jo iltapäivälehtien lööppeihin.

Kiire karsii yhdessäoloa ja juttelua

Perjantaina Mastomäki vei isänsä vielä suihkun jälkeen kävelylle. Sekin oli muistisairaalle harvinaista herkkua, sillä tähänkään ei hoitajien aika nykyisellään riitä. Mastomäen mukaan muistisairaat vaatisivat ehdottomasti pysyviä hoitosuhteita ja sosiaalista kanssakäymistä. Mies näkee parantamisen varaa myös itse hoitotyössä.

Mastomäen tarina on tuttu monelle suomalaiselle. Tiistaina julkistettiin Valviran kysely (siirryt toiseen palveluun), jossa 93 prosenttia sosiaalihuollon ympärivuorokautisten yksiköiden työntekijöistä on havainnut vanhusten kaltoinkohtelua. Kysely paljasti muun muassa kovakouraisuutta hoitotoimenpiteissä, epäasiallista kielenkäyttöä ja määräilyä.

Myös aamu-tv:ssä vanhusten hoidosta keskustelemassa ollut Superin puheenjohtaja Silja Paavola myöntää, että hoidolle tulisi kiireesti saada lisää resursseja.

– Tietyllä lailla Suomen vanhusten hoito on katastrofaalisessa tilassa. Muun muassa muistisairaat tarvitsevat pysyvämmä hoitosuhteen, jotta potilas opitaan tunetemaan ja häntä osataan tulkita myös puhekyvyn kadotessa. Nyt tämä toteutuu valitettavan harvoin, eikä sosiaaliseen kanssakäymiseen pystytä muutenkaan kiinnittämään tarpeeksi huomiota. Tämä on monessa tapauksessa resurssikysymys eli se on vain rahasta kiinni, sanoo Paavola.