1. yle.fi
  2. Uutiset

Poikkeuksellisen laaja lahjustutkinta valmistui – HOK-Elannon entistä johtohenkilöä epäillään miljoonarikoksesta

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi poikkeuksellisen laajan lahjusepäilytutkinnan. Epäilty on HOK-Elannon johtohenkilö, jonka uskotaan ottaneen vuosien mittaan miljoonan euron lahjukset. Poliisin mukaan epäilty ei enää ole HOK-Elannon palveluksessa.

HOK-Elanto
Krp:n julkisivua.
Kimmo Brandt / AOP

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi poikkeuksellisen laajan elinkeinotoimintaan liittyvän lahjustutkinnan. Poliisin mukaan epäiltynä on HOK-Elannon johtoon kuulunut henkilö.

– Meillä on aika harvoin elinkeinotoimintaan liittyviä lahjusjuttuja tutkinnassa. Tämä tapaus on poikkeuksellisen laaja, arvioi tutkinnanjohtaja Veli Matti Räsänen keskusrikospoliisista.

Esitutkintaa on tehty vuodesta 2012 lähtien. Nyt jutun noin 16 000 sivun suuruinen esitutkinta-aineisto on luovutettu syyttäjälle syyteharkintaan. Poliisi on selvittänyt onko HOK-Elannon johtotehtävissä ollut henkilö syyllistynyt vuosina 2006–2013 lahjuksen ottamiseen sekä törkeään lahjuksen ottamiseen elinkeinotoiminnassa.

Tutkinnan kohteena olleen henkilön epäillään ottaneen miljoonan euron lahjukset 18 HOK-Elannon liike- tai sopimuskumppanilta. Osa tapauksista liittyy urheilusponsorointiin. Samalla on tutkittu epäiltyjä törkeitä petoksia.

– Pääsimme tutkimaan tätä asiaa sen jälkeen, kun saimme Vantaan entistä kaupunginjohtajaa Jukka Peltomäkeä koskevan lahjus- ja virkarikostutkinnan valmiiksi, kertoo Räsänen.

Hänen mukaansa juttuja yhdistävä tekijä on arkkitehtitoimisto Forma Futura, jonka epäiltiin lahjoneen Peltomäkeä. Forma Futura on ollut esillä myös VVO:n entisen johtajan Tapio Päivisen lahjusepäilyissä.

Poliisi on kuullut nyt julkistetussa esitutkinnassa rikoksesta epäillyn asemassa yhteensä kolmisenkymmentä henkilöä ja todistajina noin sataa henkilöä.

HOK-Elannosta ei haluta toistaiseksi kommentoida asiaa.

Yhteys rakennusyhtiö Skanskaan

Rakennusyhtiö Skanskasta puolestaan tiedotetaan torstaina, että tutkittava olleen laajan asiakokonaisuuden yhdestä haarasta on löytynyt kytkös Skanskaan. Se on tehnyt yhteistyötä poliisin kanssa ja suorittanut sisäisen tutkinnan.

– Skanska on itsekin tehnyt asiassa tutkintapyynnön poliisille, yhtiön lakiasiainjohtaja Kirsi Palviainen sanoo.

Kaikki rikoksesta epäillyt henkilöt ovat kiistäneet heihin kohdistetut epäilyt.

_Täydennetty kello 16:04: Tiedot rakennusyhtiö Skanskan kytköksestä juttuun. _

Päivitetty kello 10.30: Otsikkoa päivitetty. Poliisin mukaan epäilty ei enää ole HOK-Elannon palveluksessa.

Lue seuraavaksi