Tampereen Teatteri muuttuu sodan näyttämöksi 100 vuoden jälkeen – Vuoden 1918 sisällissodasta uusi näytelmä

Anna-Elina Lyytikäinen kirjoittaa näytelmää vuoden 1918 tapahtumista Tampereen Teatteriin. Esityksen kohtaukset levittäytyvät sodan autenttisille paikoille, teatterin käytäville ja kellariin. Tampereen Keskustorin laidalla oleva teatteri oli sodan aikana ensin punaisten, sitten valkoisten hallinnassa.

Kotimaa
Anna-Elina Lyytikäinen Tampereen Teatterin aulassa
Mauri Tikkamäki / Yle

Ohjaaja-käsikirjoittaja Anna-Elina Lyytikäinen kirjoittaa näytelmää vuoden 1918 sisällissodasta Tampereen Teatterin päänäyttämölle. Näytelmä saa ensi-iltansa alkuvuodesta 2018, kun sodan alkamisesta tulee kuluneeksi sata vuotta.

Tampere oli sodan tärkeimpiä päänäyttämöitä ja Tampereen taistelut sodan ratkaisevimpia ja suurimpia. Viimeiset taistelut Tampereella käytiin Tampereen teatterin ja vastapäisen Raatihuoneen välissä, Tampereen Keskustorilla. Sinne myös koottiin 10 000 punavankia odottamaan siirtoa vankileirille.

– Minua viehättää tämän teatterin verinen ja traaginen historia, Anna-Elina Lyytikäinen sanoo.

– Sota on tamperelaisille iso, hurja, tärkeä ja historiallisesti merkittävä asia, jota ei voi pois sulkea. Vaikka siitä on jo 100 vuotta ja sukupolvet ovat vaihtuneet välissä, silti se puhuttelee ihmisiä.

Ihmiskohtalot lähtökohtana

Tekeillä oleva näytelmä kertoo vuoden 1918 tapahtumista Tampereella ja Tampereen Teatterissa. Käsikirjoitus pohjautuu historiallisiin faktoihin, kirjeisiin ja muistelmiin. Apuna esityksen kehittelyssä hänellä on ollut historiantutkija, filosofian tohtori Tuomas Hoppu.

– Hän perehdyttää minua aiheeseen ja pitää huolta siitä, etten kirjoita historiaa ihan uudelleen. Hoppu auttaa minua hahmottamaan faktojen kautta, mitä tässä talossa on tapahtunut, Lyytikäinen kertoo.

– Lähtökohtana ovat ne ihmiskohtalot, jotka tavalla tai toisella liittyvät tähän ensin punaisten ja sitten valkoisten hallinnassa olleeseen taloon.

Koko henkilöstö on mukana

Esityksen kohtaukset levittäytyvät ympäri teatteria, muun muassa käytäville ja kellareihin. Osa katsojista seuraa esitystä näyttelijäryhmän mukana kiertäen ympäri teatteria, osa istuu katsomossa ja seuraa teatterin uumenissa tapahtuvia kohtauksia videon välityksellä. Tampereen Teatterin koko henkilöstö on mukana tuotannossa.

– Kaikki ovat kauhean innostuneita ideasta. Halutaan kokeilla, että mihin rahkeet riittävät, Lyytikäinen kertoo.

– Myös lavastaja Marjatta Kuivasto suunnittelee entisöivänsä paikkoja sellaisiksi, kuin ne sodan aikana olivat.

Vuoden alussa Tampereen Teatterin pääohjaajana aloittanut Anna-Elina Lyytikäinen on saanut näytelmän kirjoittamiseen Taiteen Edistämiskeskuksen apurahan. Varsinainen kirjoitustyö on vielä alkuvaiheessa.

– Jotakin kohtauksia on jo hahmoteltu, mutta lopullisen käsikirjoituksen valmistumiseen menee vielä kauan, hän kertoo.

– Tarkoituksena on myös, että koko ensemble osallistuu harjoitusten aikana ideoimiseen ja kohtausten rakentamiseen.