Pääkalloja ja pin-up-tyttöjä – Keravan taidemuseo täyttyy jenkkikulttuurista

Keravan taidemuseo Sinkka esittelee kustomoituja kaaroja ja pinstripe-maalauksia. Kaksiviikkoinen The World of Kustom Kulture -näyttely avautuu perjantaina 27. päivä. Näyttelyn helmikin on jo tiedossa.

kulttuuri
Uutisvideot: Keravan taidemuseo täyttyy jenkkikulttuurista
Uutisvideot: Keravan taidemuseo täyttyy jenkkikulttuurista

– Siihen kuuluu sex, drugs ja rock 'n' roll, Marco Planting naurahtaa.

Vielä torstaina Planting on viimeistelemässä kuratoimansa The World of Kustom Kulture -näyttelyn ripustusta.

Kyseessä on laajin eurooppalainen kustom-kulttuuria esittelevä näyttely. Esillä on kolmisensataa teosta yli sadalta taiteilijalta kolmestatoista eri maasta. Sinkassa nähdään maalauksia, pinstripe-kuvioita, pääkalloveistoksia, valokuvia sekä käsityönä muokattuja eli kustomoituja moottori- ja polkupyöriä.

Kustom-kulttuuria esittelevän näyttelyn rakentaminen oli muhinut Plantingin mielessä jo pidempään. Idean toteuttaminen ei ollut mutkatonta.

– Kustom-kulttuuri ei ole korkeakulttuuria eikä fine arttia. Mutta pitäähän taidemuseioissa tehdä näyttelyitä kaikelle kansalle, Planting sanoo.

Ensin Plantingin piti kuitenkin esitellä Keravan taidemuseon johtajalle, mitä kustom-kulttuuri on.

Kustomin juuret ulottuvat Yhdysvaltojen länsirannikolle ja 1950- ja 60-lukujen vaihteeseen. Silloin aloitettiin ajoneuvojen kustomointi. Nykymuotonsa urbaani ja särmikkäänä tunnettu kansantaide sai 1990-luvulla, kun californialaisessa Laguna Art -museossa nähtiin Kustom Kulture -niminen näyttely.

Vanhoja autoja
Tarja Petrell

"Se on koru koko auto"

Sinkan näyttelyn kohokohdasta ei ole epäilystä. Ensiesittelyssä nähdään karkkilalaisen Jaska Velinin vuoden 1931 Fordista rakentama hot rod -auto. Plantingin mukaan kyseessä on auto, jota Suomen jenkkiautoharrastajat ja aiheesta vähääkään kiinnostuneet ovat odottaneet.

– Neljä vuotta, 3000 tuntia on Velinillä kulunut auton parissa. Valmis auto esitellään yhdessä projektikuvista kootun slideshow’n kanssa. Siitä näkee, millaisesta ruostekasasta on lähdetty liikkeelle. Nyt se on tommonen koru koko auto.

Nyt voi tulla puolen metrin päähän katsomaan ja kysymään, etteikö se satu.

Planting tunnetaan Helsingin Kaapelitehtaalla järjestettävän _Kustom Kulture Show_’n isänä. Sen vauhdikkaaseen tunnelmaan verrattuna Sinkkaan näyttely on Plantingin mielestä nimenomaan juuri taidenäyttely.

Esillä olevista töistä suurin osa on peräisin kotimaisten taiteilijoiden omista kokoelmista. Planting itse on maalannut pinstripe-töitä 19 vuotta ja sitä kautta tutustunut alan ihmisiin ympäri maailmaa. Pinstriping-kuviot maalataan vapaalla kädellä suoraan ajoneuvojen konepelleille.

– Kollegojen kanssa teemme usein vaihtokauppaa. Kun näen toisella kiinnostavan työn, kysyn, haluaisiko hän vaihtaa sen johonkin omaan työhöni. Kokoelma kertyy niin kuin itsestään.

Jaska Velinin kustomoima hot rod -auto.
Jaska Velinin vielä keskeneräinen auto valmistuu näyttelyä varten. Kimmo Janhunen

Live-tatuointia ja tilaustöitä

Suomessa vintage-henkiseen kustom-kulttuuriin kuuluu vahvasti jenkkiautoilun ja musiikin liitto. Autoja laitetaan yhdessä ja niillä myös cruisaillaan yhdessä rockabillya kuunnellen. Siksi näyttelyn viimeisenä aukiolopäivänä esiin halutaan nostaa kustomen yhteisöllinen puoli.

Samaan aikaan Keravan päivän kanssa osuvana sunnuntaina 12. kesäkuuta Sinkkoon saapuu pinstriping-taiteilijoita, kynäruiskumaalareita ja tatuoinnin tekijoitä.

– Jos ei oo ikinä nähnyt, kun tatuointia tehdään, niin nyt voi tulla puolen metrin päähän katsomaan ja kysymään, etteikö se satu.

Päivän aikana myös Plantong itse tekee pinstriping-maalauksia. Paikan päältä on silloin mahdollista saada pinstripe-henkinen maalaus tai teksti vaikkapa omaan laukkuun tai postilaatikkoon. Pinstriping-siveltimiä voi myös kokeilla itse.