Konsulttiyritys: Suomeen syntyy 100 000 uutta työpaikkaa – tai edelläkävijästä tulee takahikiä

Kiina, Taiwan ja Singapore uhkaavat ohittaa Suomen digiosaamisessa kymmenen seuraavan vuoden aikana, jos koulutukseen ja tuotekehitykseen ei panosteta, varoittaa ylimmän liikkeenjohdon neuvonantaja Boston Consulting Group.

Kuva: AOP

Digitalisaation vaikutus työllisyyteen on dramaattinen, ja yksistään Suomeen voi sen ansiosta syntyä jopa 100 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2020 mennessä. Näin arvioi ylimmän liikkeenjohdon neuvonantaja BCG eli Boston Consulting Group. Se pitää Suomea digitalisaation edelläkävijämaana – ainakin vielä tällä haavaa.

Digitalisaatiolla tarkoitetaan muun muassa uusia teknologioita ja palvelujen sähköistämistä. Niitä kehittävät rivakasti myös Euroopan edelläkävijöiden kanssa kilpailevat Aasian maat, suurimpana Kiina. Myös Taiwan ja Singapore uhkaavat ohittaa Suomen digiosaamisessa kymmenen seuraavan vuoden aikana, jos koulutukseen ja tuotekehitykseen ei panosteta.

Suomi voi myös päätyä digitaalisuuden peräkyläksi, varoittaa BCG.

Jos sen sijaan teknologiaa hyödynnetään tehokkaasti ja EU:n digitaaliset yhteismarkkinat toteutuvat, Suomen bruttokansantuotteen vuosikasvu voi BCG:n mukaan nousta lähelle kahta prosenttia. Tämä selviää Digitizing Europe -raportista (siirryt toiseen palveluun), joka tänään julkistettiin Helsingissä.

Uusia työpaikkoja digitalisaatio synnyttää vaiheittain, ja ensin on kestettävä se, että perinteisiä työpaikkoja katoaa.