Suurista mainosnäytöistä käydään linjanvetoa: Kaunistavatko vai rumentavatko kaupunkia?

Helsingin rakennuslautakunta päätti viime viikolla, että Musiikkitalon seinä ei sovellu suuren mainostaulun paikaksi Kansalaistorin vieressä. Musiikkitalon mielestä näyttö päinvastoin elävöittäisi aukiota.

Kotimaa
Musiikkitalon seinään kaavailtu mainostaulu. Havainnekuva.
Musiikkitalon seinään kaavailtu mainostaulu. Havainnekuva.Pauno Narjus / LPR-arkkitehdit

Helsingin Musiikkitalon johto ei niele kaupungin perusteluja, joilla se hylkäsi yhtiön hakemuksen isolle mainostaululle konserttitalon seinälle.

Rakennuslautakunta päätti viime viikolla, että Musiikkitalon seinä ei sovellu mainostaulun paikaksi.

Näyttö mainostaisi pääosin talon omia tapahtumia, mutta myös muut yritykset saisivat mainostaa siinä tuotteitaan.

Rakennuslautakuntaa epäilytti etenkin mainostaulun näkyvyys viereiselle Kansalaistorille. Lautakunnan mukaan näytöstä tulisi "katseen vangitsija" ja se asettaisi "suosituksi oleskelupaikaksi muotoutuneen aukion käyttäjän passiiviseksi katsojaksi".

Yliarkkitehti Henna Helander Helsingin rakennusvalvontavirastosta tarkentaa, että Kansalaistoria halutaan suojata liialliselta kaupallisuudelta.

– Kansalaistori on aktiivinen ympäristö, jossa tapahtuu myös epäkaupallista toimintaa. Se haluttiin pitää sen tyyppisenä, Helander toteaa.

Musiikkitalon viestintäpäällikkö Marja-Leena Lehtimäki.
Musiikkitalon viestintäpäällikkö Marja-Leena Lehtimäki. Takana seinä, johon mainosnäyttöä on suunniteltu.Antti Kolppo / Yle

Musiikkitalon mielestä medianäyttö päinvastoin tukisi Kansalaistorin käyttötarkoitusta. Viestintäpäällikkö Marja-Leena Lehtimäen mukaan mainostamisen lisäksi näyttö mahdollistaisi uusien tapahtumien tuomisen Kansalaistorille esimerkiksi konserttitaltiointien muodossa.

– On oikein erityisesti kerrottu, että Kansalaistori sopii hyvin suurille kaupallisille promootioille, urheilutapahtumille, konserteille ja yleisötapahtumille. Sikäli me nähdään, että tämä mediaseinä tukisi kansalaistoria entistä elinvoimaisemmaksi alueeksi, jossa olisi tarjontaa kaupunkilaisille tapahtumien muodossa, huomauttaa Lehtimäki.

Mainostaulu Mannerheimintieltä päin katsottuna. Havainnekuva.
Mainostaulu Mannerheimintieltä päin katsottuna. Havainnekuva.Pauno Narjus / LPR-arkkitehdit

Musiikkitalo aikoo neuvotella mainostaulusta kaupungin kanssa vielä uudelleen. Tinkimisen varaa näytön sijainnin suhteen ei silti juurikaan ole.

– Meidän nähdäksemme ensisijainen paikka mediaseinälle on tämä Kansalaistorin puoleinen seinä. Silloin se mahdollistaa myös sen, että me voimme käyttää sitä erilaisissa yleisötapahtumissa.

– Sen takia tuo seinä tuossa näyttää aika ankaralta, kun siinä ei ole sitä näyttöä, Lehtimäki lisää.

Helsingin kaupungilta kerrotaan, että sille tulee jatkuvasti kyselyjä mainostaulujen paikoista. Kaupunki lupaileekin pian tarkempia ohjeita siitä, minne mainostauluja ylipäätään sallitaan.

Musiikkitalo haki lupaa näytölle jo vuosia sitten

Musiikkitalon mediaseinä ei ole mikään uusi idea. Näytölle annettiin rakennuslupa jo talon suunnitteluvaiheessa vuonna 2006. Toteutus osoittautui kuitenkin liian kalliiksi ja hanke pantiin toistaiseksi jäihin.

Vuosi sitten konserttitalon väki alkoi valmistella asiaa uudelleen. Tämä tuli mahdolliseksi, koska nykyaikainen led-teknologia on alun perin ehdotettua, verkkomaista mediamesh-teknologiaa edullisempaa.

– Alkuperäinen suunniteltu teknologia on kolme kertaa kalliimpaa kuin nykyiset näytöt mitä olemme ehdottaneet. Myös kuvantarkkuus on huomattavasti paljon huonompi kuin ehdottamassamme led-teknologiassa, Lehtimäki selvittää.

Mainostaulun näkymä yöllä. Havainnekuva.
Mainostaulun näkymä yöllä. Havainnekuva.Pauno Narjus / LPR-arkkitehdit

Uusi versio olisi irrallinen laite, suuri kuvaruutu. Päällä ollessaan se näyttäisi laitteelta, pois kytkettynä sammutetulta kuvaruudulta.

Verkkomaisessa ratkaisussa seinäpinnan muotoon sovitettu informaatiopinta sopeutuisi rakennukseen niin käytössä kuin sammutettunakin.

Täydennetty 31.5. klo 17:20: Helsingin kaupungille tulee tiedusteluja mainosnäytöistä, joista se lupaa tarkempia ohjeita.