"Röyhkeimmät pölöttävät puhelimeen vielä, kun pysäyttääkin" – konkaripoliisi huolissaan älypuhelinten holtittomasta käytöstä ajon aikana

Suomessa liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien mukaan matkapuhelimen käyttö taustariskinä onnettomuuksissa todetaan keskimäärin kolmessa kuolemaan johtaneessa onnettomuudessa vuosittain. Ylikonstaapeli Seppo Tompuri Itä-Suomen poliisista on huolissaan siitä, että älyluuriin tartutaan jokaisen viestikilahduksen kohdalla, vaikka katseen pitäisi olla tiessä.

Kotimaa
Poliisi valvoo ja valistaa tielläliikkujia. Tämä autoilija sai Liikenneturvan esitteen ja hyvän päivän toivotukset.
Poliisi valvoo ja valistaa tielläliikkujia. Tämä autoilija sai Liikenneturvan esitteen ja hyvän päivän toivotukset. Susanna Pekkarinen / Yle

Ylikonstaapeli Seppo Tompuri kertoo, että kun poliisi ajaa vastaan, moni heittää puhelimensa kädestään auton lattialle. Kaikki eivät laske älyluuria korvaltaankaan, vaikka poliisi pysäyttäisi auton.

– On todella yleistä, että älykännykät ovat käsissä ajon aikana ja peukalot pyörivät ruudulla. Röyhkeimmät pölöttävät puhelimeen, kun pysäyttääkin. Henkevät keskustelut jatkuvat, eikä ikkunaakaan meinaa saada auki. On niin monenlaista kulkijaa, sanoo Tompuri.

Tompuri muistuttaa, että satasen rikesakko rapsahtaa, vaikka puhelimeen ei puhuisikaan.

– Sanamuoto on, että piti sitä kädessään. Ei tarvitse olla mitään puheyhteyttä mihinkään. Jos olet pitänyt kännykkää kädessä ajon aikana, niin rikoksen tunnusmerkit ovat täyttyneet jo.

Viidessä sekunnissa ehtii tapahtua paljon

Tarkkaamattomuudesta liikenteessä on kasvamassa liikenteen neljäs kuolemansynti rattijuopumuksen, turvalaitteiden käyttämättömyyden ja kovien ylinopeuksien rinnalle. Tarkkaa tilastotietoa ei Suomessa kuitenkaan ole siitä, miten tarkkaamattomuus on vaikututtanut esimerkiksi loukkaantumiseen johtaneissa onnettomuuksissa. Euroopan Komission arvion mukaan tarkkaamattomuus on riskitekijä 10–30 prosentissa onnettomuuksista.

Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa tarkkaamattomuus aiheuttaa vuosittain yli 3 000 kuolemantapausta liikenteessä. Suomessa liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien mukaan matkapuhelimen käyttö taustariskinä onnettomuuksissa todetaan keskimäärin kolmessa kuolemaan johtaneessa onnettomuudessa vuosittain.

Kännykkään tulleen viestin vilkaisu vie sekunteja, mutta muutamassa sekunnissakin ehtii tapahtua paljon, kun ollaan auton ratissa. Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen Mikkelistä sanoo, että esimerkiksi vilkkaassa taajamassa riski onnettomuuksiin kasvaa varsinkin risteysalueilla.

Kun sekä autoilijoilla että jalankulkijoilla ja pyöräilijöillä on älykännykkä silmiensä edessä, liikennekulttuuri on muuttumassa entistä vaarallisempaan suuntaan.

– Ja pitää miettiä myös, mitä takapenkillä istuvat oppivat samalla. Että pitää olla koko ajan tavoitettavissa. Toisaalta myös koululaisilla on yhä useammin älypuhelin kädessä. Kuin hedelmäpelissä, etsimme jatkuvia voittoja, pitää olla ensimmäisenä vastaamassa jokaiseen viestiin ja jakamassa se ensimmäisenä, pohtii Karvonen.

– Nuorten kohdalla voidaan puhua zombie-ilmiöstä. Ollaan liikenteessä kuulokkeet korvilla, ja silmät älylaitteessa. Huomio keskittyy silloin täysin siihen. Mehän kuvittelemme, että pystymme tekemään monta asiaa yhtä aikaa, mutta todellisuudessa se ei ole niin. Pahimmillaan on ollut tilanteita, että on kävelty näin suojatielle, katsomatta, ja päädytty auton eteen.

Liikenneturva ja poliisi kampanjoivat kuluvan viikon aikana tarkkaamattomuutta vastaan eri puolilla Suomea.

_26.5. kello 15:18: Lisätty tilastotietoa tarkkaamattomuuden vaikutuksista. _