Hyppää sisältöön

Vimpeli saa jatkaa itsenäisenä

Valtioneuvosto on tänään hylännyt kriisikunta Vimpelin ja Alajärven kuntaliitoksen.

Alajärven ja Vimpelin vaakunat. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Vimpelin ja Alajärven kuntaliitos ei toteudu. Valtioneuvoston yleisistunto linjasi tänään, että Vimpeli on pystynyt omilla toimenpiteillään poistamaan akuutit kriisikunnan tunnusmerkit. Vimpelin talous on kehittynyt kriisikunnaksi julistamisen jälkeen voimakkaasti positiiviseen suuntaan.

Tämän vuoksi kunnan yhdistäminen valtuuston tahdon vastaisesti Alajärven kaupunkiin ei ole valtioneuvoston mukaan välttämätöntä. Taloudellisen tilanteen kohenemisen vuoksi kunnalla on edellytykset asukkaidensa lakisääteisten palvelujen turvaamiseen.

Valtiovarainministeriö määräsi viime syyskuussa erityisen kuntajakoselvityksen toimitettavaksi Vimpelissä, Alajärvellä, Evijärvellä ja Lappajärvellä. Kuntajakoselvittäjä päätyi esittämään Vimpelin ja Alajärven kuntaliitosta.

Vimpelin kunnanvaltuusto päätti huhtikuun lopussa täysin yksimielisesti, että kuntaliitokselle Alajärven kanssa ei ole tarvetta. Alajärven kaupunginvaltuusto puolestaan päätti äänestyksen jälkeen hyväksyä esityksen kuntaliitoksesta.

Vimpelin omat toimet ratkaisivat

Ylijohtaja Päivi Laajala valtiovarainministeriöstä kuvailee tänään tehtyä päätöstä harvinaiseksi. Perusteet esitetyn Vimpelin ja Alajärven kuntaliitoksen hylkäämiselle löytyvät Vimpelin kunnan omista toimista talouden tasapainottamiseksi.

– Nähtiin, että tehdyt säästötoimenpiteet olivat pitkävaikutteisia ja rakenteellisia sekä tervehdyttivät tilannetta. Haluttiin osoittaa, että kun kunta ryhtyy tekemään toimenpiteitä, se huomioidaan. Liitospäätöksen tekeminen ei ole automaattista, kun arviointiin joutuu, Laajala sanoo.

Vimpelin taloustilanne on valtiovarainministeriön seurannassa jatkossakin. Siltä myös edellytetään esimerkiksi yhteistyötä Alajärven kanssa sosiaali- ja terveyspalveluissa.

– Tilinpäätöstilanteen perusteella seurataan aktiivisesti, miten talouden pitävyys ja kestävyys jatkuu. Tilanne vaatii tiukkaa taloudenpitoa tästä eteenpäinkin.

Vimpelin kunnanvaltuuston kielteisellä kannalla kuntaliitokseen oli Päivi Laajalan mukaan myös oma merkityksensä nyt valtioneuvostossa tehdylle päätökselle.

– Aina otetaan huomioon kunnan kanta. Sillä on merkitystä, että kunta vastusti. Jos molemmat liitoksen osapuolet tekevät myönteisen päätöksen, se ratkaisee heti tilanteen.

Artikkeliin lisätty Päivi Laajalan kommentit 26.5. kello 14.56.

.
.