1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutiset viittomakielellä

Kuurojen kulttuuripäivien konkari: Muoto muuttuu mutta tapahtuma ei koskaan katoa

Kuurojen kulttuuripäiviä on vietetty perinteisesti joka toinen vuosi vuodesta 1956 lähtien.

Yle Uutiset viittomakielellä
Esko Sänkiniemi mustavalkokuvassa vuonna 1958.

Koko 60 vuoden historian aikana tapahtuman väliin on vain neljästi jäänyt kolme vuotta. Esko Sänkiniemi oli paikalla ensimmäisillä kulttuuripäivillä vuonna 1956 ja monta kertaa sen jälkeen.

Vuonna -56 hän oli vielä liian nuori esiintymään, mutta jo kahta vuotta myöhemmin hän oli lavalla.

– Paikkana oli kuulovammaisten koulu. Tila oli hieno ja paikalle tuli todella paljon ihmisiä. Ensikertalaisena minua alkoi jännittää. Yritin muistella laulun sanoja. Kilpailuun oli ilmoittautunut pitkä rivi naisia. Ajattelin kuitenkin ettei voitto ole pääasia vaan esiintyminen, Esko Sänkiniemi kertoo.

– Naiset menivät aina vuorollaan kunnes tuli minun vuoroni. Yleisö alkoi supista, että katsokaa, kuuro mies! Minua osoiteltiin. No esitin kuitenkin Porilaisten marssin. Esityksen loputtua, muistan sen vieläkin, jännitys tuntui selvästi, Sänkiniemi jatkaa.

"Kuoroesiintyjät ovat myös hyviä yksilöesiintyjiä"

Esitysten arvostelu ei ole ollut milloinkaan helppo asia. Vaakakupeissa ovat esityksen sisältö ja viittomakielinen ilmaisu.

Alkuaikojen kulttuuripäivillä vahvoja lajeja olivat runonlausunta, kerronta, esitelmät, puheet ja tanhu. Sänkiniemi korostaa erityisesti kuoroesitysten merkitystä.

– Olen huomannut, että monet kuoroesiintyjät ovat myös hyviä yksilöesiintyjiä. Olen miettinyt monta kertaa että ovatko taidot kertyneet nimenomaan kuorosta? Melkein kaikki kuorossa olleet ovat muutenkin hyviä esiintyjiä. Harvoin tulee muualta yllättäjiä, Sänkiniemi toteaa.

– Tästä syystä arvostan kuoronvetäjiä. He ovat huomaamattaan antaneet arvokkaan panoksen kulttuuriin kuoron kautta, kulttuuripäivien konkari jatkaa.

Esko Sänkiniemi uskoo että kulttuuripäivät eivät koskaan tule katoamaan vaikka muoto saattaa muuttua ajan kuluessa - aivan kuten on tapahtunut jo kuluneiden 60 vuoden aikana.

Lue seuraavaksi