1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Microsoftilta viime syksynä irtisanotuista puolet työllistynyt uudestaan

Puolet Microsoftin Espoon, Salon ja Tampereen yksiköistä viime vuonna irtisanotuista henkilöistä on työllistynyt uudestaan. Yhtiön oma Polku-tukiohjelma tarjoaa irtisanotuille monenlaista apua työnhakuun ja jopa toimitiloja yritystoimintaan. Microsoftin, Espoon kaupungin ja työ- ja elinkeinoministeriön edustajat kokoontuvat perjantaina pohtimaan uutta tilannetta ja sen vaatimia toimia.

Microsoftin työntekijöitä Metro-Areenalla Espoossa keskiviikkona. Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP

Microsoft sulki Salon yksikkönsä viime syksynä ja siirsi toimintoja Espooseen ja Tampereelle. Yt-neuvottelujen piirissä oli 2 300 ihmistä. Noin puolet irtisanotuista on onnistunut työllistymään uudestaan.

– Kokemukset Polku-tukiohjelmasta ovat olleet hyvin positiivisia, meidän apurahan turvin on syntynyt jo sata uutta yritystä, jotka työllistävät lähes 250 henkilöä. Tämä määrä tuplaantuu näillä näkymin vuoden kuluessa. Yli puolet ohjelmassa mukana olleista henkilöistä on työllistynyt uudestaan, Polku-ohjelman johtaja Rilla Hiillos arvioi.

Keskiviikkona käynnistyi uusi neuvottelukierros, kun yhtiö ilmoitti irtisanovansa 1 350 työntekijää.

Espoossa tukiverkosto jo valmiina

Espoossa on jo muutaman vuoden ajan ollut tarvittaessa toimeen tarttuva tukiverkosto irtisanottaville ihmisille. Verkostoon kuuluu muun muassa oppilaitoksia eri koulutusasteilta sekä työ- ja elinkeinotoimisto.

– Varmasti moni irtisanottava joutuu ja pääsee miettimään aikalailla uusista lähtökohdista, että mikä se oma osaaminen on ja mitkä ovat ne alat, missä sitä voi hyödyntää. Moni tarvitsee myös jonkinlaista muunto- tai täydennyskoulutuspalikkaa vielä lisäksi. Tässä meidän verkosto on apuna, Espoon elinkeinojohtaja Tuula Antola summaa.

– Se oma osaaminen ja kiinnostuksen kohteet kannattaa kaivaa esille. Voi vaihtaa täysin alaa, tai jos tutkinto on jäänyt kesken, niin voi suorittaa sen loppuun ja yrittäjyys on tietysti aina yksi vaihtoehto. Myös opettajaksi ryhtyminen voi tulla kysymykseen, kun ammattiosaamista on kertynyt jo valmiiksi, verkostossa mukana olevan Laurean yksikön johtaja Margit Lumia luettelee.

Pari viikkoa riittää "suruajaksi"

Molemmat naiset kannustavat irtisanottuja ihmisiä tarttumaan työnhakuun ja tulevaisuuden suunnitteluun mahdollisimman nopeasti.

– Varmasti itsellä ja perheellä on jonkinlainen alkushokki heti irtisanomisen jälkeen, mutta viimeistään parin viikon päästä pitäisi alkaa toimia. Katso työpaikkailmoituksia, laita ansioluettelo ja Linkedin-profiili kuntoon tai selvitä kouluttautumismahdollisuuksia, Laurean Margit Lumia kannustaa.

Espoon elinkeinojohtajan mukaan myönteisiä työllisyysnäkymiä on ainakin hyvinvointi- ja terveysalalla, kaupunkiympäristön kehittämisessä sekä matkailussa. 

– Toki tarinoita on yhtä monta kuin irtisanottuja ihmisiäkin, mutta kokonaisnäkymä on positiivinen. Espooseen on syntynyt uusia yrityksiä esimerkiksi ex-nokialaisten perustamana ja moni paikallinen pk-yritys on saanut vahvistusta omiin riveihinsä. Lisäksi on rohkeita alanvaihtajia, jotka ovat lähteneet koulunpenkille, Tuula Antola iloitsee.

Viime syksyn yt-kierroksen jälkimaininkeineen kokenut Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokko arvioi, että valoisimmat näkymät ovat ohjelmistoalan osaajilla.

Microsoftin oma Polku-tukiohjelma saa jatkoa

Viime syksynä irtisanotuista Microsoftin työntekijöistä 95 prosenttia on ollut Polku-ohjelmaan kuuluvien tukitoimien piirissä. Ohjelma saa Rilla Hiilloksen mukaan jatkoa myös nyt käynnissä olevan yt-kierroksen jälkeen.

– Yt-neuvottelut ovat toki vasta alkamassa ja kaikista tukitoimista sovitaan neuvottelujen piirissä, mutta yhtiö suunnittelee jatkavansa Polku-ohjelmaa myös uusien irtisanottavien tukemiseksi. Mielelläni näkisin yhtä rohkaisevia ja positiivisia tuloksia kuin tähänkin asti.