Roimista sakkojen korotuksista päätös vasta syksyllä – voiko sakoilla paikata valtion taloutta?

Eduskunnan lakivaliokunta käsitteli hallituksen esitystä ylinopeussakkojen roimista korotuksista tänäänkin. Kuultavina oli perustuslakiasiantuntijoita.

politiikka
Ylinopeussakkolappu ja seteleitä.
Ismo Pekkarinen / AOP

Lakivaliokunnan puheenjohtajan Kari Tolvasen (kok.) mukaan asiantuntijakuulemiset jatkuvat myös ensi viikolla. Tolvasen mukaan asia on kuitenkin niin vaikea, että valiokunnan kanta valmistuu vasta kesälomien jälkeen syksyllä.

Hallitus esittää esimerkiksi rikesakkojen kaksinkertaistamista, koska valtio tarvitsee lisää rahaa. Yhteisösakon asteikko nousisi noin kolminkertaiseksi niin, että pienin maksu olisi 2 500 euroa ja suurin 2 500 000 euroa. Hallitus laskee saavansa korotuksilla 53–56 miljoonaa euroa lisätuloa.

Perustuslakiasiantuntijoiden mukaan rahapula ei riitä perusteeksi, vaan korotukset vaativat esimerkiksi liikenneturvallisuuteen tai rikosten ehkäisemiseen liittyviä syitä.

Aiemmin on käynyt ilmi, että osa valiokunnan hallituspuolueiden edustajistakin on toivonut, että hallitus vetäisi esityksensä pois. Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) on luvannut uusia perusteita, mutta ei aio vetää esitystä pois.