1. yle.fi
  2. Uutiset

Vastentahtoinen Rääkkylä pakkoliitetään Kiteeseen

Uudessa Kiteen kaupungissa on vuoden 2017 alusta lähtien yli 13 000 asukasta. Pakkoliitoksesta päätti valtioneuvosto.

kuntapolitiikka
Kartta, jossa Kitee jä Rääkkylä.
Yle

Rääkkylän kunta yhdistetään Kiteen kaupunkiin. Torstaina asiasta päättänyt valtioneuvosto käytti kuntarakennelain säännöstä, joka mahdollistaa kriisikunnan yhdistämisen toiseen kuntaan vastoin sen tahtoa.

Käytännössä valtioneuvosto päätti lakkauttaa Rääkkylän kunnan ja yhdistää sen Kiteen kaupunkiin vuoden 2017 alusta. Rääkkylän kunta on vastustanut yhdistymisesitystä.

Uudessa Kiteen kaupungissa on yhdistymisen jälkeen 13 181 asukasta.

Rääkkylän talousvaikeudet syynä

Rääkkylän kunnan ja Kiteen kaupungin yhdistyminen perustuu erityisen vaikeassa taloudellisessa asemassa olevan Rääkkylän kunnan talouden arviointimenettelyyn sekä sitä seuranneen erityisen kuntajakoselvityksen perusteella tehtyyn yhdistymisesitykseen, kertoo valtioneuvosto tiedotteessaan.

Rääkkylän kunnalla on pitkäaikaisia ja vakavia talousongelmia ja kunta on joutunut talouden arviointimenettelyyn jo kaksi kertaa. Kunnan tasapainottamissuunnitelma painottuu valtioneuvoston mielestä lähinnä omaisuuden myyntitoimiin ja muihin kertaluontoisiin eriin eikä sisällä varsinaisia rakenteellisia ja pitkävaikutteisia kunnan toimintakatteeseen vaikuttavia toimenpiteitä.

Rääkkylän kunnalla ei ole edellytyksiä järjestää palveluitaan itsenäisenä kuntana tulevaisuudessa ja kunnan yhdistyminen toiseen kuntaan on välttämätöntä, toteaa valtioneuvosto tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun). Asianosaiset kunnat ja kuntalaiset voivat valittaa valtioneuvoston päätöksestä 30 päivän aikana korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Lue seuraavaksi