Itsenäisenä säilyvän Vimpelin kunnanjohtaja: Itsenäisyyden arvo on nyt ymmärretty

Valtioneuvosto päätti tänään, että Vimpelin ja Alajärven kuntaliitosta ei tarvitse toteuttaa. Vimpelin kunnanjohtaja Anita Paavola iloitsee siitä, että päätös perustuu Vimpelissä tehtyihin talouden tervehdyttämistoimenpiteisiin.

Kotimaa
Vimpelin kunta
Anna Wikman / Yle

Vimpelin ja Alajärven kuntaliitos ei toteudu, päätti valtioneuvosto tänään torstaina.

Päätöksen saavutettua Vimpelin kunnantalon ja kuntalaiset, sai kunnanjohtaja Anita Paavola vastaanottaa viestejä ja puheluita.

– Ennen kaikkea tuossa on käynyt kuntalaisia onnittelemassa. Olen sanonut, että ”Hyvä Vimpeli” ja ”Onneksi olkoon meille”, Paavola sanoo.

Kunnanjohtaja tunnustaa olevansa helpottunut itsenäisyyden säilyttävästä päätöksestä.

– Kun 2015 tulos selvisi lopullisesti totesin, että nyt on tehty kaikki se, mitä on voitu tehdä. Nyt on sitten poliittisten päättäjien aika tehdä päätös.

Valtioneuvoston päätöksessä kunnanjohtajaa ilahduttaakin erityisesti se, että perusteluissa todetaan Vimpelin tekemien talouden tervehdyttämistoimenpiteiden olevan todellisia ja merkittäviä.

– Nostetaan selvästi esille se, että me on tehty täällä töitä.

Hyvältä näyttää

Vimpelissä juhlittiin äskettäin kunnan 150-vuotissyntymäpäivää. Anita Paavolan mukaan juhlavalmisteluissa ja juhlinnassa tuntui kuntalaisten yhteisöllisyys ja yhteen hiileen puhaltamisen henki.

– Kun ollaan menettämässä itsenäisyys, ymmärretään oikeasti sen arvo – ja se on nyt Vimpelissä ymmärretty. Toivon, että se yhteen hiileen puhaltaminen jatkuu edelleen nyt, kun päätös on saatu.

Vimpelissä jatketaan tarkkaa taloudenpitoa jatkossakin. Nyt näyttää kunnanjohtajan mukaan hyvältä.

– Juuri tänään kysyin toimialajohtajilta, miltä nyt näyttää. Edelleen on tulossa ylijäämäistä taloutta. Palvelut on nyt sellaiset kuin ne tämänkokoisessa kunnassa pitää olla.

"Iloinen vimpelilälisten puolesta"

Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivusellle valtioneuvoston päätös Vimpelin säilymisestä itsenäisenä ei ollut suuri yllätys.

– Tietoa on tihkunut jo jonkun aikaa, ja kyllähän vimpeliläiset ovat tehneet isoja ja voimakkaita toimia taloutensa parantamiseksi, Koivunen sanoo.

Yhteistyö Vimpelin ja Alajärven kesken jatkuu erityisesti sivistys- ja perusturvatoiminnoissa, vaikka kuntaliitosta nyt ei tulekaan.

– Olen iloinen vimpeliläisten puolesta ja samalla alajärveläisten puolesta. Toki se alijäämä ja velkamäärä olisi vaikuttanut alajärveläisten elämään jollain tavalla. Olemme iloisia, että vimpeliläiset pääsevät nyt rakentamaan ja kehittämään Vimpeliä itsenäisenä.