Hyppää sisältöön

Ruotsin pikkuprinssin kastemekkoa käytti jo hänen isoisoisänsä – Miten vaatteen saa säilymään jopa sukupolvelta toiselle?

Ruotsin kuninkaallista kastemekkoa käytettiin ensimmäisen kerran yli sata vuotta sitten. Yle Uutiset kysyi asiantuntijalta, miten tavallinen ihminen saisi tärkeän vaatteen säilymään sukupolvelta toiselle.

Prinssi Oscar Kuva: Kungahuset.se

Ruotsin pikkuprinssi Oscar saa tänään perjantaina ristiäisiinsä ylleen yli satavuotiaan kastemekon.

Puku on sama, jossa hänen isoisoisänsä Kustaa Adolf kastettiin vuonna 1906.

Samassa mekossa ovat saaneet sen jälkeen kasteensa myös muut kuninkaalliset lapset, tuoreimpina Oscarin sisko Estelle sekä serkut Leonore ja Nicolas.

Kastepukua on tapana kierrättää myös monissa tavallisissa perheissä. Kuninkaallisiin kastajaisiin perehtynyt kirjailija Lena Rangström toteaa Ruotsin televisiolle, (siirryt toiseen palveluun) että tavassa on vahvaa symboliikkaa: lapsi ikään kuin otetaan sukuun kasteen kautta.

Miten vaate voi säilyä näin kauan?

Jotta vaate säilyisi edustuskelpoisena sukupolvelta toiselle, sitä on täytynyt säilyttää hyvin, toteaa tekstiilikonservoinnin lehtori Anna Häkäri Metropolia Ammattikorkeakoulusta.

Hän kertoo, että ruotsalaiset ovat perinteisesti säilyttäneet kuninkaallisten käyttämiä tekstiilejä hyvin aina 1600-luvulla hallinneen Kustaa II Aadolfin ajoista lähtien. Tähän tarkoitukseen varatut säilytystilat ovat Tukholman varuskamarissa (siirryt toiseen palveluun).

Kastemekon säilyminen käyttökelpoisena yli sata vuotta viittaa Häkärin mukaan myös siihen, että sitä on käytetty harvakseltaan eikä sitä ole joka välissä pesty. Ja jos pesuun on ollut tarvetta, vaate on pesty käsin.

Häkäri kertoi Yle uutisille vinkkejä, miten vaatteensa voi saada oikealla huollolla ja säilytyksellä säilymään pitkään.

1. Laatikkoon vai ripustimeen?

Kun vaatetta on käytetty, sitä tulisi hieman tuulettaa sisätiloissa ripustimessa.

Kastemekko on yli sata vuotta vanha. Kuva: Kungahuset.se

Näin kosteus haihtuu ja samalla voi tarkastaa, ettei vaatteessa ole tahroja.

Kaikkein parasta olisi, jos vaatteen voisi säilyttää vaakatasossa esimerkiksi pahvilaatikossa. Laatikon tulisi olla tarpeeksi suuri, jotteivät kankaan kuidut pääsisi rasittumaan ja venymään.

Etenkin vanhalle vaatteelle on tärkeää, ettei sitä säilytetä riippuvassa asennossa.

2. Täytyykö vaate suojata?

Vaate tulisi myös suojata. Pahvilaatikossa sen voi suojata hapottomalla silkkipaperilla. Samalla paperilla tulisi vuorata itse laatikko ja panna vielä kerros paperia laatikkoon päällimmäiseksi.

Jos vaatetta ei pysty säilyttämään vaakatasossa, se olisi hyvä laittaa puuvillakankaiseen pukupussiin.

Ylipäätään vaatteiden suojaukseen pitäisi käyttää puhtaita neutraaleja materiaaleja, Häkäri neuvoo. Muovissa vaatetta ei missään nimessä pidä säilyttää.

Muovin sisälle voi päästä huoneilmasta kosteutta, ja kun kosteus ei pääse ulos, se kerääntyy kankaaseen ja kangas saattaa homehtua. Muovi ei hengitä ja se myös kerää pölyä, Häkäri toteaa.

3. Valkaisenko kellastuneen paidan?

Vanha vaate pitäisi pestä varoen ja hellävaraisesti käsin. Ja jos mahdollista, vaatteen pitäisi olla pestessäkin vaakatasossa.

Jos esimerkiksi puuvilla on kellastunut, kellastumisenkin saa Häkärin mukaan ihan käsin pesemällä pois eikä mitään ylimääräistä valkaisua tarvita.

Kaiken a ja o on vaakakuivatus, etteivät vanhat kuidut veny ja haurastu pesun seurauksena, Häkäri sanoo.

Pesukoneeseen vanhaa vaatetta ei pidä laittaa. Sitä ei myöskään kannata pestä turhan usein.

4. Punaviinitahra tai vauvan kuolaa – Menetinkö pelin?

Oma lukunsa ovat vaikeat tahrat, kuten punaviini tai vauvan kuola.

Häkäri kuitenkin korostaa, että mitään yleistä tahranpoistoneuvoa ei voi vanhoille tekstiileille antaa, sillä kankaan kunnosta ja laadusta riippuu, mitä voi ja uskaltaa tehdä. Yleisneuvona on nopea pesu, ja esimerkiksi punaviiniä voi yrittää neutraloida valkoviinillä.

Jos kuitenkin epäilee omia kykyjään, Häkäri kehottaa saman tien ottamaan yhteyden tekstiilikonservaattoriin, jolla voi olla niksejä siihen, miten tahra saadaan ainakin vähemmän näkyväksi.

Jos itse kokeilee, eikä osaa, tahra voi palaa kiinni kankaaseen, ja silloin on peli menetetty. Esimerkiksi jotkut proteiinitahrat, kuten vauvan kuola, voivat palaa kiinni, jos pesee liian lämpimässä vedessä.

Häkäri suosittelee tekstiilikonservaattoria myös, jos vanha vaate kaipaa korjausta. Konservaattorilla on sopivat materiaalit ja langat, tai tieto siitä, mistä niitä hankitaan.

5. Laittaisinko vintage-mekon kauppareissulle?

Häkärin mukaan pahimpia virheitä vanhan vaatteen huollossa ovat sen pitäminen auringonvalossa sekä peseminen pesukoneessa.

Hän myös muistuttaa, että oikein vanhat vaatteet voivat kestää satunnaista käyttöä, mutta jatkuva käyttö ei välttämättä tee niille hyvää.

Vanhojen kansallispukujen materiaalit ovat yleensä kestäviä. Kuva: Matti Myller / Yle

Esimerkiksi jos 1950–1960-lukujen vintage-pukua alkaa käyttää jatkuvasti, kyllähän se kuluu, koska materiaalin käyttöikä kuitenkin on rajallinen, Häkäri muistuttaa.

– Vaikka vaate näyttäisi päälle päin hyväkuntoiselta, kyllä sen huomaa, ettei se kestäkään niin paljon käyttöä.

Riippuu kuitenkin paitsi säilytyksestä myös materiaalista ja laadusta, miten paljon vaate kestää. Esimerkiksi vanhojen kansallispukujen materiaalit ovat yleensä kestäviä, villaa ja puuvillaa hyvistä materiaaleista. Ne kestävät aikaa ja käyttöä ja kulutustakin, Häkäri toteaa.

.
.