1. yle.fi
  2. Uutiset

Netflixiin lomaoikeus, kuluttajille lisää valinnanvapautta ja toimituskulut alas? Nämä muutokset EU haluaa verkkokauppaan

Suomalaisten kuluttajien kannalta komission kaavailut muun muassa parantaisivat mahdollisuuksia ostaa tuotteita ulkomaisista nettikaupoista. Komission ehdotuksen tarkoituksena ei ole säännellä verkkokauppojen tuotteiden hintoja. Suoratoistopalveluille halutaan väliaikainen käyttöoikeus lomailijoille.

internet
Nainen selaa verkkokaupan nettisivuja.
Anu Korhonen / Yle

Moni suomalainen kuluttaja on voinut törmätä ongelmaan, ettei ulkomaisesta nettikaupasta saa ostettua tuotteita Suomeen. Toinen kuluttajille tuttu ongelma on, ettei verkkokauppa välttämättä hyväksy suomalaista pankki- tai luottokorttia maksuvälineeksi.

Euroopan komissio haluaa päästä eroon tällaisista kaupankäynnin esteistä EU-maissa. Komissio ehdotti eilen uutta lainsäädäntöä, jonka myötä kuluttajien aseman pitäisi parantua ja tulla turvatummaksi sekä yhdenvertaisemmaksi Euroopassa.

– Ajatus ehdotuksessa on, että verkkokauppojen pitää kohdella kaikkia EU-kansalaisia samalla tavalla kuin oman maansa kuluttajia, selventää Kilpailu- ja kuluttajaviraston apulaisjohtaja Katri Väänänen.

Verkkokauppojen pitää kohdella kaikkia EU-kansalaisia samalla tavalla kuin oman maansa kuluttajia.

Katri Väänänen, apulaisjohtaja, Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Käytännössä kuluttajille turvattaisiin vapaus tehdä ostoksia ilman rajoituksia toisesta EU-maasta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että yrityksen olisi pakko tarjota tuotteita samalla hinnalla eri maissa, sillä tarkoituksena ei ole säännellä tuotteiden hintoja.

– Verkkokauppa voi edelleen tarjota tuotteitaan eri hinnoilla eri maan kansalaisille. Se ei ole kiellettyä.

Maksuvälineenä pitäisi kuitenkin hyväksyä kaikki saman palveluntarjoajan esimerkiksi Visan maksukortit riippumatta siitä, minkä maan kansalaisella kortti on hallussa.

Komission tavoitteena on Väänäsen mukaan, että EU:ssa pitäisi olla aidosti yhteiset sisämarkkinat. Tuolloin kuluttajat pystyisivät hyödyntämään markkinoita ja ostamaan tuotteita ilman rajoituksia.

Verkkokauppoja ei velvoiteta Suomen toimituksiin

Tällä hetkellä vain 16 prosenttia EU:n kuluttajista tilaa netistä tuotteita toisista jäsenmaista. Komission tavoitteena on parantaa verkkokauppojen toimituksia eri EU-maihin. Käytännössä verkkokaupoille jää kuitenkin edelleen päätäntävalta, minne he tuotteitaan haluavat lähettää. Katri Väänäsen mukaan kuluttajalla ei tule olemaan oikeutta vaatia toimitusta omaan kotimaahansa.

– Yrityksiä ei voida pakottaa tekemään toimituksia. Kuluttajalla on oikeus mennä noutamaan ostoksensa tilausmaasta. Se voisi onnistua joko hakemalla tilattu tuote suoraan yrityksestä tai sitten järjestämällä toimitus itse.

Moni verkkokauppa ei ole halunnut toimittaa paketteja Suomeen, koska se on ollut niin kallista.

Katri Väänänen, apulaisjohtaja, Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Verkkokauppojen edellytyksiä eri EU-maiden välisille toimituksille halutaan kuitenkin parantaa. Komission ehdotuksessa on asetus, jolla halutaan hillitä rajat ylittävien pakettien toimituskustannuksia.

Eri maiden postiyritysten perimät hinnat esimerkiksi pienen paketin toimittamisesta toiseen jäsenvaltioon ovat olleet usein jopa viisinkertaiset kotimaan hintoihin verrattuna.

– Pyrkimyksenä on saada lähetyskuluja alas. Moni verkkokauppa ei ole halunnut toimittaa paketteja Suomeen, koska se on ollut niin kallista. Voi olla, että jos postitushinnat tämän ansiosta pienenevät, niin verkkokaupat ovat halukkaampia lisäämään toimituksia Suomeen, Väänänen arvioi.

Suoratoistopalveluihin lomaoikeus?

Maarajoitusten poistaminen helpottaisi kuluttajien elämään myös tiettyjen sähköisten palveluiden osalta. Joskomission ehdotus menee läpi, niin suomalainen kuluttaja voi ostaa esimerkiksi pilvipalveluita saksalaiselta yritykseltä ilman, että siihen tulisi mitään lisäkuluja tai -ehtoja sen vuoksi, että tilaaja on Suomesta.

Netflixin suhteen on kaavailtu, että vastaisuudessa tilaajien pitäisi voida käyttää niitä ja niiden sisältöjä lyhyen aikaa myös toisissa EU-maissa esimerkiksi lomansa aikana.

Katri Väänänen, apulaisjohtaja, Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Komission ehdotus ei kata kuitenkaan kaikkia toimialoja. Näihin kuuluvat muun muassa matkustus-, rahoitus- ja audiovisuaaliset palvelut, kuten digitaaliset radio- ja tv-lähetykset ja suoratoistopalvelut, joista on olemassa tai tekeillä omaa erityissääntelyä. Netflixin ja HBO:n kaltaisten suoratoistopalveluiden suhteen komissio on valmistelemassa omaa erityislainsäädäntöään.

– Netflixin ja muiden vastaavien palveluiden suhteen on ollut ajatusta, että vastaisuudessa tilaajien pitäisi voida käyttää niitä ja niiden sisältöjä lyhyen aikaa myös toisissa EU-maissa esimerkiksi lomansa aikana.

Muutos koskisi myös musiikin, urheilulähetysten, e-kirjojen ja pelien suoratoistopalveluita. Asiaan liittyy kuitenkin Väänäsen mukaan vielä avoimia tekijänoikeuskysymyksiä.

Euroopan komission ehdotukset menevät seuraavaksi EU:n parlamentin ja neuvoston käsiteltäviksi. Suomi ja muut jäsenmaat muodostavat ehdotuksista vielä kantojaan.

Lue seuraavaksi