Rääkkylän kunnanjohtaja pakkoliitoksesta: Muuttovirta Joensuuhun kasvaa

Rääkkyläläiset ovat pettyneitä valtioneuvoston päätökseen, jonka mukaan kunta pakkoliitetään Kiteeseen ensi vuoden alusta.

Rääkkylä
Rääkkylän vt kunnanjohtaja Tuula Luukkonen.
Mari Nupponen / Yle

Rääkkylän kunnanjohtaja Tuula Luukkonen on pettynyt valtioneuvoston päätökseen, jonka mukaan kunta liitetään osaksi Kiteen kaupunkia 1.1.2017 alkaen.

Rääkkylässä on tällä hetkellä noin 2300 asukasta ja Kiteellä vajaat 11 000.

Valtioneuvosto käytti asiassa kuntarakennelain säännöstä, joka mahdollistaa kriisikunnan yhdistämisen toiseen kuntaan vastoin sen tahtoa. Perustelujen mukaan Rääkkylän kunnalla on pitkäaiakaisia ja vakavia talousongelmia. Yhdistyminen on hallituksen mukaan välttämätöntä.

Rääkkylän kuntalaiset olivat ehdottomasti kunnan itsenäisyyden kannalla. Tämä on suuri pettymys.

Tuula Luukkonen

– Päätös on minun mielestäni kummallinen ja merkillinen, koska tässä samassa valtioneuvoston yleisistunnosssa on käsitelty myös Vimpelin kunnan yhdistymistä Alajärven kaupungin kanssa. On aika ihmeellistä, että kuntia ei käsitelty samalla tavalla. Vimpeli jatkaa itsenäisenä ja Rääkkylä liitetään Kiteen kaupunkiin. En ymmärrä ratkaisua, kunnanjohtaja Tuula Luukkonen sanoo.

Rääkkylä harkitsee mahdollisen valituksen tekemistä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Tuula Luukkosen mukaan valittamisesta ei ole kuitenkaan vielä tehty päätöstä. Luukkosen mukaan kuntaliitos saa rääkkyläläiset suuntamaan entistä enemmän Joensuuhun.

– Rääkkylän kuntalaiset olivat ehdottomasti kunnan itsenäisyyden kannalla. Tämä on suuri pettymys. Kuntalaiskuulemistilaisuuksissa tuli hyvin esille se, että eivät ihmiset tule palveluja hakemaan Kiteeltä vaan Joensuusta. Ja todennäköisesti muuttovirta Joensuun kaupunkiin kasvaa.

"Vanhoja ei muistella"

Kiteen kaupunginjohtaja Eeva-Liisa Auvinen ottaa tiedon yhdistymisestä tyytyväisenä vastaan.

– Tämä uutinen tuntuu hyvin johdonmukaiselta päätökseltä valtioneuvostolta. Avoimin mielin lähdetään eteenpäin eikä vanhoja asioita ajatella. Uskon, että yhteistyö sujuu hyvin, Auvinen toteaa.

Monien vaikeiden vuosien jälkeen Kiteen kaupunki on päässyt eroon talousvaikeuksistaan. Kaupungin viime vuoden tulos oli noin 6 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Rääkkylä sai viime vuonna tilinpäätöksensä plussalle Pohjois-Karjalan Sähkön osakejärjestelyillä.

– Kuntaliitoksella on uuden Kiteen talouteen on jonkinlaisia vaikutuksia, mutta ne otetaan huomioon siten, että kunta pysyy taloudeltaan terveenä niin kuin nytkin on, kaupunginjohtaja Eeva-Liisa Auvinen sanoo.

Auvisen mukaan Kitee ei aio valittaa valtioneuvoston päätöksestä.