Kovaääninen pomo synnytti vientihitin – suomalaisissa puhelinkopeissa puhutaan jo ympäri maailmaa

Äänieristetyille puhelinkopeille on kova kysyntä muun muassa Yhdysvalloissa. Framery Oy valmistaa pieniä lasiovisia koppeja Tampereen Sarankulmassa, Aamulehden vanhassa painohallissa.

talous
Samu Hällfors
Ulla Meriläinen / Yle

Puhelinkopit ovat tulleet takaisin. Niitä ei enää pystytetä ulos kadulle vaan sisään toimistoihin.

Kännykät eivät ole poistaneet rauhallisen tilan tarvetta. Puhelimeen puhuttaessa tarvitaan rauhaa. Melu häiritsee keskittymistä.

Samu Hällfors

Tamperelainen Framery Oy on rakentanut jo yli 2 500 äänieristettyä puhelinkoppia. Erikoinen liikeidea syntyi yhtiön perustajien entisessä työpaikassa.

– Oma esimies puhui niin äänekkäästi puhelimeen, että meidän piti työkaverin kanssa keksiä jotain, kertoo Samu Hällfors.

Hällfors perusti yhdessä työkaverinsa Vesa-Matti Marjamäen kanssa Framery Oy:n vuonna 2010.

– Kännykät eivät ole poistaneet rauhallisen tilan tarvetta. Puhelimeen puhuttaessa tarvitaan rauhaa. Melu häiritsee keskittymistä.

Äänieristetyssa kopissa voi puhua rauhassa ja muita häiritsemättä.

Vientiä on jo monelle mantereelle

Suurin osa Frameryn puhelinkopeista menee vientiin.

– Suurin vientimaa on Yhdysvallat. Samoin Englannissa, lähinnä Lontoossa markkinat ovat isot. Myös Ruotsiin, Tanskaan, Norjaan, Saksaan, Ranskaan, Sveitsiin, Kandaaan, Singaporeen, Intiaan ja Kiinaan meillä on vientiä, luettelee Hällfors.

Yhtiön kasvutahti on ollut hurja. Parissa kolmessa vuodessa se on moninkertaistanut liikevaihtonsa ja työntekijämääränsä.

– Tavoitteena on nostaa liikevaihto 100 miljoonaan euroon ja työntekijämäärä 150:een.

– Meille rekrytoidaan koko ajan lisää väkeä. Viimeisen kuukauden aikana yhtiöön on tullut toistakymmentä uutta työntekijää.

Samu Hällforsia kasvuvauhti ei hirvitä.

– On mukava myydä paikallisista raaka-aineista tehtyä fyysistä tuotetta, joka käy maailmalla kaupaksi.

Kopit rakennetaan koivuvanerista

Tampereen Sarankulmassa nelisenkymmentä työntekijää rakentaa koppeja, joiden tärkein raaka-aine tulee suomalaisesta metsästä.

On mukava myydä paikallisista raaka-aineista tehtyä fyysistä tuotetta, joka käy maailmalla kaupaksi.

Samu Hällfors

– Päämateriaalina on suomalainen koivuvaneri ja pintamatertiaalina maalattu teräs. Ovi ja yksi seinistä on lasia. Se tuo vajaan neliön kokoiseen tilaan avaruutta, selittää Hällfors.

Älykännykkäaikana puhelimeen puhuminen vähenee. Hällfors ei silti usko, että hiljaisen tilan tarve toimistoissa vähenee.

– Suunnitteluun voi tulla uusia tuulia, mutta tarve tällaisille hiljaisille tiloille säilyy.

Päätuote ovat yhden hengen kopit. Tänä keväänä yhtiö on tuonut markkinoille myös 2–4 hengelle tarkoitetun äänieristetyn tilan.