"Pitäisi rauhoitella ensin ihmiset" – Kaupunkiin eksyneen hirven tainnutus on riskipeliä

Viimeksi tänään torstaina poliisi lopetti Helsinkiin eksyneen hirven. Paniikissa ollut eläin juoksi pankin ikkunasta sisään ja loukkasi itsensä toikkaroidessaan. Vastaavissa tilanteissa eläimen tainnuttaminen on hankalaa, arvioi kokenut nukutuskiväärin käyttäjä.

Kotimaa
Kuollut hirvenvasa
Mari Lukkari / Yle

Saarijärveläinen Pertti Hokkanen tietää mistä puhuu. Takana on parisataa eläinten tainnutuskeikkaa, joiden perusteella hän tietää, miten kaupunkiin eksynyt hirvi ehkä saataisiin tainnutettua.

– Pitäisi rauhoitella ensin ihmiset, kun lähden sitä eläintä nukuttamaan. Käytännössä suuri ihmismäärä aiheuttaa eläimelle lisää paniikkia, enkä sitten pysty enää toimimaan, Pertti Hokkanen sanoo.

Hän on kieltäytynyt joistakin tarjotuista tainnutuskeikoista juuri tämän takia.

– En tule, jos on ihmisiä liikaa, ensin täytyy saada ihmiset pois.

Pitäisi rauhoitella ensin ihmiset, kun lähden sitä eläintä nukuttamaan.

Pertti Hokkanen, tainnutusaseen käyttäjä

Parhaiten tainnutus onnistuu, jos eläin ei vielä ole ehtinyt pitkälle kaupunkiin. Kun metsä vähenee, niin paniikki kasvaa.

– Monta kertaa se eläin on jo niin paniikissa ja aiheuttanut vahinkoa. Silloin joutuu laittamaan tainnutusainetta niin paljon, ettei aina tiedä, pysyykö eläin enää hengissä, Hokkanen kertoo.

Kohonnut adrenaliini saattaa kumota nukutusaineen vaikutuksen, ja piikin saanut eläin ehtii aiheuttaa lisää vahinkoa.

– Ei se heti piikkiin nukahda, eläimen pitäisi olla etukäteen jo hiukan rauhoittunut, muistuttaa Pertti Hokkanen.

Tehokas ampumamatka tainnutusasetta käytettäessä olisi mielellään alle 30 metriä. Pertti Hokkanen kertoo joskus ampuneensa pitemmällekin, mutta silloin osumistarkkuus kärsii.

Tainnutusosuman pitäisi kohdistua lihakseen, jotta eläin saataisiin nukutettua. Hirvi ei heti nukahda osuman saatuaan, vaan kestää 10–15 minuuttia ennen kuin aine tehoaa.

Tuona aikana eläimen paniikki kasvaa ja meno on entistä holtittomampaa. Vaarana on eläimen vahingoittuminen vielä lisää, myös ympäristö on vaarassa ison eläimen toikkaroidessa.

Eläinten tainnuttajia on vähän – poliisilla ei välineitä

Poliisilla ei ole käytössään eläinten tainnutusaseita. Asian hallitsevia ihmisiä on muutenkin harvassa. Korkeasaaren eläintarhassa ja muissakin eläinpuistoissa eläimiä joudutaan tarvittaessa tainnuttamaan. Luonnonvarakeskuksen palveluksessa on pari kokenutta eläinten pannoittajaa, joilta tainnutusaseen käyttö onnistuu.

Pertti Hokkanen on enimmäkseen tainnuttanut sorkkaeläimiä ja osallistunut myös riistantutkimuksen pannoitustöihin muun muassa metsäkauriita tainnuttamalla. Kohteet ovat vuosien varrella vaihdelleet koirasta satojen kilojen painoisiin, metsään karanneisiin sonneihin.

– Olen ainut, joka tuolla metsässä öitä vahtii ja myrmyää eläinten kanssa.

– Tietty rohkeus pitää olla käydä eläimeen käsiksi. Siinä on oma henkikin kyseessä, kun joutuu niitä herättelemään, ja toreissaan ne tulevat päälle, eli voi tulla ruhjeita, naurahtaa Hokkanen.

Kokeneet tainnutusaseiden käyttäjät ovat yleensä kaukana isoimmista kaupungeista. Luonnonvarakeskuksen osaajat ovat Joensuussa ja Oulussa.

Korkeasaaressa ei ole valmiutta lähteä päivystystilanteissa Helsingin hirviä tainnuttamaan. Ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisista kertoo, että hirviä yritetään ohjata väljemmille alueille tai uimaan pois kaupungista, jos mahdollista.

– Olemme varautuneet Korkeasaaren eläinten suhteen, mutta tässä hirvipuolessa keinot ovat aika olemattomat, sanoo Kujala.

Tainnutuksessa käytetyt aineet ovat myös sen verran voimakkaita, että niiden käyttö ihmisten läheisyydessä on riskialtista.

Kaupunkeihin eksyneiden hirvien kohdalla ei kuitenkaan aina voida odotella tuntikausia, joten vauhkoontunut eläin usein lopetetaan, ellei se osaa juosta pois kaupungista.

Viime viikolla Mikkelissä juossut hirvi lopetettiin. Itä-Suomen poliisilaitoksen komisario Sami Joutjärvi kommentoi tuolloin, että poliisilain hengessä ensisijainen keino on karkottaminen. Karkottaminen edellyttää, että on olemassa järkevä suunta, mihin eläin karkotetaan.