Uusi norovirus jyllää Suomessa – Keltainen Jaffa ei ole täysin kielletty ripulipotilailta

Ripulilääkkeitä ei pidä käyttää liian kauaa bakteeriperäisen ripulitaudin hoidossa, jotta bakteerit eivät pääse pujahtamaan verenkiertoon. Nestetasapainosta huolehtiminen on tärkeää ripulin hoidossa.

terveys
Käsiä pestään vedellä.
Norovirustarttuu herkästi ihmisestä toiseen.Jyrki Lyytikkä / Yle

Noroviruksen aiheuttamaa ripulia on tavattu keväällä taas aiempaa enemmän. Syynä saattaa hyvin olla tänne rantautunut uusi variantti, johon ihmisillä ei ole vastustuskykyä, uskoo ylilääkäri Hannele Kotilainen Helsingin kaupungin epidemiologisesta toiminnasta.

Tilannetta hankaloittaa noroviruksen herkkyys tarttua ihmisestä toiseen, mikä on huomattu esimerkiksi työpaikoilla ja päiväkodeissa. Norovirus on ripulitaudeista kenties herkin tarttumaan.

Rotavirusta torjutaan nykyisin rokotteella, joten se on käynyt harvinaiseksi.

Tavallisimmista vatsataudeista huonoiten tarttuu kampylobakteeri. Muista bakteeritaudeista shigella on herkempi tarttumaan kuin salmonella. Kotilaisen mukaan useimmat kampylo-, shigella- ja salmonellatapaukset ovat peräisin ulkomailta, ja ne on saatu yleensä ruoasta.

Kotilaisen mukaan pisaratartuntanakin leviävän noroviruksen pysäyttämisessä tärkeää on hyvä käsihygienia. Hän muistuttaa, että tauti voi tarttua vielä oireiden katoamisen jälkeen, joten sairastuneen kannattaa pysytellä oireettomanakin kaksi päivää kotona.

Nestetasapainon ylläpito tärkeää hoidossa

Ripulin hoitamisessa tärkeää on nestetasapainosta huolehtiminen. Kotilainen ei tyystin kiellä perinteisen keltaisen Jaffan nauttimista muiden juomien ohella, vaikka moni asiantuntija ei pidä ajatuksesta. Jaffan juominen voi tuntua hyvältä, ja silläkin on merkitystä, varsinkin jos ei oikein saa muita nesteitä alas.

Kotilaisen mukaan ongelma on, että runsaassa ripuloinnissa ihminen menettää elektrolyyttejä. Jos Jaffa maistuu, on sen ohella hyvä nauttia puhdasta vettä ja juomia, joista saa vähän suolaa sekä magnesiumia, kaliumia ja natriumia. Jaffan ongelma on myös sen korkea sokerimäärä.

Alle 10-vuotiaiden lasten hoidossa on tärkeää, että he saavat ripulijuomaa, jossa elektrolyytit ja nimenomaan suolamäärät on laskettu tarkasti oikein. Tällaisia ripulijuomia saa apteekeista.

Aikuisilla elektrolyyttien annostelu ei ole yhtä tarkkaa. Liiallinen suola voi kuitenkin johtaa heilläkin nestekertymään ja sydämen vajaatoimintaan.

Aikuisilla ei ole kiirettä lääkäriin, jos taustalla ei ole perussairauksia. Esimerkiksi diabetesta sairastavat tietävät yleensä kuinka toimia, mutta heidän on hyvä herkästi ottaa yhteyttä ja varmistaa, että sokeritasapaino pysyy kunnossa.

Perusterveille Kotilainen suosittelee vuodelepoa ja hyvää hygieniaa sen varmistamiseksi, ettei tauti leviä muihin. Yleensä ripulitaudit menevät ohitse parissa päivässä.

Ripulilääkkeitä hyvä käyttää varoen

Ylilääkäri Hannele Kotilaisen mukaan Imodiumin kaltaisia ripulilääkkeitä ei kannata herkästi käyttää bakteeritauteja vastaan.

Lääkkeet kyllä pysäyttävät ripulin, mutta suolistoon seisomaan jäävään ripuliin jää myös bakteereja, jotka pujahtavat herkästi vereen.

Lääkkeen käyttäminen yhden tai kahden päivän ajan ei ole ongelmallista, mutta yli viikon kestävä lääkkeiden syöminen sisältää jo tiettyä riskiä, Kotilainen varoittaa.