Kaksi suurta yritystä irtisanoo pikkukaupungissa – epätoivolle ei kuitenkaan anneta periksi

Kulunut viikko on ollut Suomessa synkkä irtisanomisuutisten takia. Muun muassa teräsyhtiö Outokumpu ilmoitti tiistaina vähentävänsä Tornion tehtaalta 74 ja Espoosta 29 toimihenkilöä. Torniossa työpaikkoja pyritään luomaan uudelleenkoulutuksella ja pienillä yrityksillä.

talous
Tyhjä tehdassali Nanso Groupin Tornion tehtaalla.
Riikka Rautiainen / Yle

Tornio on menettänyt viime vuosina useita satoja työpaikkoja. Viimeisimpänä huonoja uutisia kertoi teräsyhtiö Outokumpu, joka tällä viikolla ilmoitti vähentävänsä Tornion tehtaasta 74 toimihenkilöä.

Kaupunkia koeteltiin myös maaliskuussa, kun vaatevalmistaja Nanso kertoi sulkevansa Tornion sukkatehtaan, josta työnsä menettää 104 ihmistä.

Torniossa ei kuitenkaan vaivuta epätoivoon. Nansolaisille suunnitellaan koulutusta TE-toimiston ja työnantajan yhteistyönä. Uuteen ammattiin kouluttautuminen on herättänyt kiinnostusta.

– Varmaan osin johtuu siitä, että se tilanne on ikään kuin ollut päällä aika monta vuotta. Ihmiset ovat myös henkisesti valmistautuneet siihen, että uuden työn löytyminen edellyttää koulutukseen lähtemistä, pohtii Lapin työ- ja elinkeinotoimiston palvelujohtaja Tero Hyttinen.

Outokummulta työllistyminen Meri-Lappiin hankalaa

Outokummun korkeasti koulutetuille toimihenkilöille uudelleenkoulutus ei ole yhtä suuri haaste kuin nansolaisille, mutta työpaikan löytyminen Meri-Lapista voi olla vaikeaa.

– Se voi tarkoittaa, että ihmiset joutuvat muuttamaan kauemmas työn perässä. Tämän hetken näkymien mukaan paikallisesti tälle osaamiselle ei ole välttämättä hirvittävää kysyntää, Hyttinen toteaa.

Uudet yritykset paikkaavat tilannetta

Työpaikkoja katosi myös muun muassa viime syksynä, kun Lappli-talotehdas päätti lopettaa elementtitalojen valmistuksen Torniossa. Outokumpu on parin viime vuoden sisällä vähentänyt väkeään jo yli 200 henkilöllä. Myös koulutuksesta on hävinnyt työpaikkoja.

Torniossa ei kuitenkaan pelätä väestökatoa ja kaupunkiin on myös perustettu uusia yrityksiä.

– Itse asiassa meillä on aika hyvin pysynyt väestöluvut samana ja meillehän on tullut paljon pienempiä työpaikkoja. Uusia yrityksiä perustetaan eniten koko Meri-Lapissa. Viime vuonnakin taisi olla noin sata yritystä, mitä tänne perustettiin, sanoo kaupunginjohtaja Timo Nousiainen.